"Det män vinner i makt förlorar de i mänsklighet"

​Kvinnor utför en timme mer obetalt arbete i hemmet än män – per dag.
Sjukskrivningar för utmattningssyndrom bland kvinnor ökar.
Nu kommer Sandra Lindström, psykolog, till Umeå folkets hus för att föreläsa om den ojämställda stressen.


Hon utgår från det faktum att inget område i samhället är jämställt. Arbetsliv, fritid, hushållsarbete, relationer – överallt finns skeva fördelningar i maktstrukturer mellan män och kvinnor.
– Det är ett gigantiskt problem och det orsakar bland annat stressrelaterad ohälsa, säger Sandra Lindström.
Hennes föreläsning »Den ojämställda stressen«, som fått stort intresse på Facebook, går ut på att belysa hur vi, främst i heterosexuella parrelationer, lever. Hon pekar på statistik och forskning som visar hur det egentligen står till.
– Vi pratar gärna som om vi har ett jämställt förhållande, för det är jobbigt att framställa sig själv eller sin partner som ojämställd. Det är skamligt. Då konstruerar vi hellre ett svar på hur vi lever, för det känns bättre.

För siffrorna talar sitt tydliga språk. Kvinnor tenderar att ta projektledarrollen för hem och familj. Kvinnor ser till att tvätt blir ren, presenter blir köpta, gympapåsar packas och vänskapsrelationer består.

Vad bråkar par oftast om, enligt din erfarenhet?
– Det handlar just om projektledarbiten och vem som tar ansvaret för saker som ska göras. Många tror att vi lever jämställt innan barnen kommer och att vi sedan faller in i könsroller, men vi lever i dem innan också. Barnen gör det bara tydligare. Det finns inbyggt i moderskapsrollen att ta ansvar för barnen. För män är föräldraskapet ett tillval, och alla män som väljer det får medalj. Kvinnor får inga medaljer, utan de tas för givet.
Män tar ut mindre än 20 procent av all föräldraledighet och bland dessa är det ännu färre som delar hälften-hälften med sin partner.

Det finns en föreställning om att män som varit hemma halva tiden med sina barn sedan lever i mer jämställda relationer. Sandra Lindström anser inte att det stämmer.
– Visst är det så att om man är hemma hela dagarna i ett halvår så lär man sig vad som behöver göras, men delad föräldraledighet i sig gör inte att män blir mer jämställda. Kanske i sitt föräldraskap, men inte generellt.

Många menar att vi lever i ett patriarkat, sett ur det perspektivet: Det väl inte så konstigt att den som har makten vill behålla den?
– Det män vinner i makt förlorar de i mänsklighet. Att plocka upp skitiga sockor från golvet utan att få ett tack är inte kul. Fast det handlar om solidaritet och mänsklighet – inte makt. Många vill vara goda människor, men det är jobbigt att leva jämställt om man inte gjort det förut.
Hon menar att mycket sitter i hur vi pratar med varandra, vilken toleransnivå vi har och att kvinnans sätt att vara eller uttrycka sig anses mindre värt.
– I stället för att en man blir irriterad på sin partner över att hon tjatar så mycket om disk eller tvätt måste han vända på alltihop och se att han lever i en relation där det tydligen finns ett problem. Vad kan de göra för att lösa det? Problemet är inte kvinnan. Om paret ska leva ihop, hur ska de då göra det på bästa sätt?

Sandra Lindström förklarar att kvinnor har ändrat sina beteenden under de senaste 30 åren. Männen har inte ändrat sig alls. Det är de som måste steppa upp.
– Att ta hand om barn och hem är obetalt arbete, men det måste göras. Utförs det inte så kollapsar samhället. Vi behöver förstå att vi byggt in ett systemfel. Samhället är grundat på kvinnors obetalda arbete vilket resulterar i stress och ohälsa. Hur ska vi få till en lösning som är hållbar långsiktigt? Här gäller det att komma fram till hur det ska organiseras, vem som ska göra vad och när.
Hur vi kommer att lyckas ställa om och ändra den struktur som nu råder är oklart. Ibland känner Sandra Lindström sig optimistisk. Ibland inte.
– Det beror på vilket humör jag är på när du frågar. Om jag är på bra humör så säger jag att sjuktalen sjunkit om tio år. Men om vi vill att det ska gå åt det hållet måste vi ställa oss frågan vad vi själva kan göra för att det ska bli så. Jag kan föreläsa om frågan, så det gör jag. Det är inte nästa generation som ska fixa det här, det är vi. Och vi kan aldrig sluta.
Johanna Lindqvist
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Foto: Paulina Holmgren