"Jag vill att det ska vara unikt och mysigt"

​Petra Nygren hade inte planerat att driva en blomaffär, men när Holmsunds blommor blev till salu kunde hon inte motstå frestelsen att ta över.
– Att få driva den här butiken är verkligen något alldeles speciellt, då inredning och blommor ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.


Det var för drygt ett år sedan som Petra Nygren snubblade över en annons på Blocket om att Holmsunds blommor var till salu.
– Jag tänkte direkt på en kompis till mig som är florist och skickade ett sms till henne där jag skrev »nu har du chansen att köpa blomaffären«. I nästa sms skrev jag »då vill jag jobba där«. Min tanke var att min kompis skulle sköta blomdelen och jag inredningsdelen, berättar hon.
Kompisen nappade inte på idén, men ett frö hade redan slagit rot i Petra om att hon skulle arbeta i butiken.
– När jag sedan kollade Blocket någon vecka senare var annonsen kvar och då tänkte jag att det nog var jag som skulle driva den, även om jag var utan erfarenhet av blomaffärer. Att floristerna följde med i köpet gjorde att jag vågade.
Holmsunds blommor är inte Petras första företag. Tidigare har hon drivit såväl en nagelsalong som leklandet Busplaneten, men den här verksamheten ligger henne extra varmt om hjärtat eftersom den säljer sådant hon vurmar för.
– Jag har alltid haft ett inredningsintresse, vilket synts i alla hus jag bott i. Hemma har jag väl utvalda saker – jag vill att det ska vara unikt och mysigt.

I samband med övertagandet renoverades butiken och i februari i år slog Petra upp portarna för sin nya verksamhet. Målbilden har varit en oas i butikstappning, där snittblommor och krukväxter samsas med inredningsprylar och presentartiklar. Petras ambition är att butiken ska ha ett utbud av exakt det hon strävar efter när hon inreder själv: Unika saker som är svåra att finna någon annanstans. Hittills har hon testat sig fram för att ha ett utbud som passar kundernas önskemål.
– Jag har gett mig själv ett år för att få in ett koncept. Jag går mycket på magkänsla när jag gör inköp och har bestämt mig för att vara snäll mot mig själv, och låta mig göra misstag.
Petra och hennes personal testar sig också fram med olika tjänstekoncept, såsom prenumerationer på blombuketter mot både privatpersoner och företag.
– Jag tror vi kommer bli mer och mer slipade, det är bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan göra. Målet är att vi ska hitta vår egen prägel.

PetraNygren AB 07

Hur skulle du sammanfatta det här första året som blomsterbutiksägare?
– Det har varit jätteroligt och lärorikt. Vi har fått mycket beröm av kunderna Jag tror på en framtid här i Holmsund och att fler ska hitta till vår butik, även mer folk från stan.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.