Rekordstort engagemang när Umeå var värd för Musikhjälpen

Det blev mycket dans, många tårar och ett nytt insamlingsrekord när Musikhjälpen sändes från Rådhustorget i Umeå förra veckan.
De 74 miljoner kronorna som samlades in under den 144 timmar långa folkfesten kommer nu förändra livet för tusentals barn som fallit offer för sexhandel.


M​usikhjälpenveteranen Kodjo Akolor står i ett hav av Umeåbor (närmare bestämt 400 000 personer, om man ska tro Kalle Zackari Wahlströms frikostiga uppskattning en stund senare) när klockan slår 20 den 11 december och insamlingsprogrammets marathonsändning drar igång.

Mh17 AB 01

Kodjos uppdrag är att låsa in den, då taggade, programledartrion Kalle, Molly Sandén och Farah Abadi i glasburen som är Musikhjälpens hjärta under veckan. I samma veva som de kliver in besöker Cleo och Syster Sol buren för årets första musikuppträdande.
– Jag är så glad att Musikhjälpen kommit till Umeå i år. Varje år har jag varit sur för att de inte varit här, för jag har tänkt att Umeå är den fetaste staden att ha den i eftersom det finns en aktivistisk anda här. Min bild är att i Umeå säger man vad man tycker och folk backar upp det, säger Cleo till Umeå tidning efter sitt framträdande.
Hon fortsätter berätta om sin kärlek till Musikhjälpen, att hon tycker att programmet lyckats skapa ett forum för välgörenhet där alla kan känna att man kan bidra på något sätt.

Mh17 AB 05

I år har temat för insamlingen varit »Inget barn är till salu«, vilket inneburit att tittarna och lyssnarna fått lära sig om sexhandeln med barn som är en växande miljardindustri. Pengarna som samlats in under veckan kommer användas till att exempelvis sprida information i förebyggande syfte, skapa säkra zoner för barn så att de inte riskerar dras in i sexhandel och rehabilitera de som lyckats ta sig ur sexhandeln.
– Det är ett jättehemskt tema, men också ett jättebra tema, konstaterar Cleo. Vissa saker är för svåra att tala om och ta in – som att barn säljs som sexarbetare. Men det är bra att ta upp det i de här formerna och prata om det på olika sätt.
Många skolor i Umeå har tagit tillfället i akt att ta upp ämnet barnsexhandel under lektionstid i samband med Musikhjälpen. En av dem är Västangårds skola. Årskurs 5A och 5B från skolan besökte Rådhustorget under tisdagen för att lämna över pengar som de samlat in genom att panta burkar, baka och sälja saker.
– Det känns fint att hjälpa barn som blir utsatta, säger Gustav Lundmark från årskurs 5B.
Hans klasskompis Vilfred Bergsten berättade att de pratat mycket om årets tema i skolan.
– Det känns hemskt att barn säljs, men det är bra att Sverige förbjudit det, menar han.

Mh17 AB 08

I söndags kväll var det så dags att avsluta årets Musikhjälpen och redovisa hur det gått med insamlingen. Uppslutningen på Rådhustorget var enorm när programledartrion fick kliva ur glasburen och ut på scenen. Även om det inte rört sig om samma antal som under söndagskvällen har det alltid stått publik utanför glasburen under veckan.
– Vi har verkligen känt Umeåbornas stöd från första stund. De har natt som dag hållit våra programledare uppe och kämpat på trots ett väldigt kyligt vinterväder. Umeå, Västerbotten och Norrland har verkligen levererat, säger Pär Nordahl, projektledare för Musikhjälpen.

Mh17 AB 20

När banderollerna som talade om hur många engagemang som anmält rullades ut stod det klart att det inte bara är Umeå som levererat, utan hela Sverige: Rekordantalet 586 000 engagemang genererade i år rekordsumman 74 410 363 kronor.
– Förstår ni vilken skillnad det här kommer att göra? Förstår ni att de här människoödena – de här barnens öden vi sett Linnea (Henriksson, årets resande reporter, reds. anm.) berättat om – att vi faktiskt har 74 miljoner kronor som vi kan hjälpa till med? sa en något tagen Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen, direkt efter att summan redovisats.

Mh17 AB 18

Nu kommer Radiohjälpen fördela pengarna till olika organisationer som jobbar för utsatta barn. 
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mh17 AB 09
Umeås studenter hade flera arrangemang under veckan till förmån för Musikhjälpen. Under fredagskvällen genomförde de en fackelvandring från universitetet till glasburen.

Mh17 AB 16
Thorengruppen ansvarade för matserveringen i Kärleksköket under vecka. "Att hela företaget går ihop för en bra sak är en mäktig känsla", säger Ivana Lipovac som jobbar på marknadsavdelningen och även arbetade i köket under veckan.