Allt fler köper färdig mat till julafton

Att åstadkomma ett julbord tar mycket tid och kräver planering.
Allt fler privatpersoner vill slippa stressen kring maten och väljer att beställa catering.
– Det ökar för varje år som går, säger Helena Lidberg, säljledare för catering på Ica Kvantum Mariehem.


Det traditionella julbordet har en lång historia och vilken typ av mat som ska finnas med har förändrats över tid. Dopp i grytan och lutfisk har sina rötter i äldre tider, medan nya rätter – exempelvis köttbullar, prinskorv och julskinka – inte blev vanliga förrän under 1900-talet.
Något som också förändrats är sättet vi väljer att förbereda ett julbord. I dag vill fler och fler slippa storhandla och stå i köket och väljer därför att köpa färdiglagad julmat.
Anna Granberg driver cateringfirman Annas fest och mat tillsammans med sin syster Elin, och hon ser en tydlig trend när det gäller att köpa färdig julmat för att servera hemma.
– Vi märker av att det blir fler. Det är stor skillnad jämfört med för några år sedan. Just till oss är det många äldre som ringer och är lätt förtvivlade. De orkar inte längre själva göra ett fullt julbord samtidigt som de har barn som kommer hem och vill ha saker och ting som de alltid har varit, säger hon.

Annas mat

December är en hektisk tid på cateringfirman, som har både julbuffé för avhämtning samt för leverans. Kunderna som vill ha mat till julafton kan hämta dagen innan för att sedan själva värma på det som behöver vara varmt på julafton.
– Många kommer och hämtar men vissa äldre tar sig inte ens till affären och då kör vi ut, berättar Anna Granberg.
Hon ser framför allt tre typer av kunder som väljer att köpa färdig mat – stora släkter som samlas hemma hos någon, barnfamiljer som försöker få ihop livspusslet och äldre personer som vill hitta en enklare lösning.
– Det är väl stressen som alla känner den här tiden. Många ringer och bokar redan i oktober.

På Kummin i Umeå har man under december sålt mer julmat än tidigare år och deras kunder är mest företag. På julafton har de stängt men många köper i förväg och stoppar in maten i kylskåpet hemma.
– De som ska ha maten till julafton är privatpersoner, berättar Olle Jonsson, cateringansvarig på Kummin.
På Ica Kvantum Mariehem trängs beställningslapparna i dubbla rader i cateringköket och arbetstempot är väldigt högt under hela december. Butikens cateringavdelning håller även öppet på självaste julafton, då tre personer kommer att arbeta med beställningar av framför allt julmat.
För två år sedan hade de beställningar från 800 personer på julafton. Förra året låg den siffran på 1200 och redan på luciadagen i år hade beställningsantalet för julafton nästan hunnit ikapp förra årets rekord.
– Det kan vara beställningar till alltifrån en person till uppemot 20. Det gäller att vara ute i god tid ifall man vill ha hjälp på julafton, säger Helena Lidberg, säljledare för cateringavdelningen.
Men det är inte alla som köper julmat.
– Vissa väljer helt bort det och köper andra alternativa maträtter av oss på jul, berättar Helena.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.