Motionssatsning för äldre får fortsättning nästa år

Höstens motionssatsning för äldre har lockat fler och fler deltagare.
Nu står klart att satsningen i friidrottshallen fortsätter efter jul.
– Det är toppen, tycker 90-åriga Britta Östman.

Sedan i mitten av september har den som är 65 år eller äldre haft möjlighet att motionera gratis i friidrottshallen på Nolia. Inledningsvis dök ett 10-tal intresserade upp, men vid den näst sista träffen innan juluppehållet var antalet deltagare cirka 30 stycken.
– Ryktet har spridit sig. Vi är en grupp som behöver detta, säger Britta Östman, som varit med sedan start.
Hon berättar att hon motionerat i hela sitt 90-åriga liv och ser mycket positivt på att ledarna satsar mycket på balans vid gruppträningen.

Arrangemanget sker i samarbete mellan Umeå kommun, Korpen Umeå och Västerbottens läns landsting samt friidrottsföreningarna Jalles TC, Sandviks IK och Umedalens IF.
Det handlar om fallprevention med fysisk aktivitet, ökat välmående bland äldre samt verka för social gemenskap. Deltagarna har varit flitiga på att skriva upp sig på en lista för att synliggöra det stora intresset, vilket nu lett till att satsningen fortsätter efter jul.

Friidrott seniorer 6

Varje tisdag vid lunchtid är det drop-in i hallen. Deltagarna erbjuds att utifrån sina individuella förutsättningar hänga med i ledarledd uppvärmning samt gruppträning. De har också möjlighet att testa klassiska friidrottsgrenar som exempelvis längdhopp och spjutkastning.
– Det är en väldigt bra miljö att vara i. Vi har stora ytor att röra oss på, det finns gym och en löparbana att gå eller springa på, berättar Ida Andersson, gruppträningsansvarig på Korpen, som varit med som ledare sedan start.
– Min inriktning när jag jobbar med dem är balansövningar med funktionellt tänk. Vi jobbar mycket med egen kroppsvikt, säger hon.

Friidrott seniorer 2

Efter den gemensamma uppvärmningen delas deltagarna in parvis för att fortsätta träningen vid olika stationer. Karin Backman ägnade sig bland annat åt övningen »Gå i trapp« tillsammans med Lars Lundström.
– Jag tycker att det är jättebra verksamhet, speciellt att det är gratis ifall man inte är här så frekvent. Det är heller inte så tidigt på morgonen, så man hinner äta frukost, säger hon.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.