Intensiva repetitioner inför Midgårdsskolans lussande

Redan i början av september börjar elever vid Midgårdsskolan att öva på julmusik.
Årets stora jul- och luciakonsert på Idun närmar sig med stormsteg och det är mycket som ska klaffa.
– Om det inte är snö så sprider vi lite julglädje, säger Hanna Burstedt, som går tredje året på estetiska programmet med musikinriktning.


​Dörren in till Midgårdsskolans specialanpassade körsal står öppen. Eleverna sjunger en jazzig version av Staffansvisan så det hörs ut i korridoren när Umeå tidning kommer på besök under en av de stora repetitionerna inför konserten på Idun den 13 december.
Musikläraren Lage Forsberg sitter vid flygeln längst ned i salen, som nästan liknar en modern version av en antik grekisk teater.
– Nu ska vi köra utan bedövning, skämtar Lage Forsberg med eleverna och fortsätter jobba med de olika stämmorna.
Lite allvar ligger det dock i att de måste hålla ett relativt högt tempo under repetitionerna. Jul- och luciakonserten är omfattande och för att det ska bli så musikaliskt bra som möjligt krävs det disciplin för att hinna öva in allting.
– Ska man jobba tillsammans så här många så måste jag vara ganska bestämd för att det ska fungera. Annars rinner tiden i väg och vi får ingenting gjort, berättar Lage.
midgardslucia AB 09

Det är sex musikklasser och totalt runt 160 elever som ska genomföra konserten, som består av två delar – en julkonsertsdel med körsång och klassisk ensemble och ett luciatåg med mer eller mindre traditionell julmusik.
– Vi har övat sedan augusti, så vi har lyssnat på julmusik sedan dess, berättar 18-åriga Hanna Burstedt som går tredje året.
– Vi börjar träna för detta direkt när skolan börjar och det är också mycket individuellt arbete hemma, säger Isak Nilsson, som även han går sista året på programmet.
Båda har erfarenhet av att uppträda på Idun och i större sammanhang, men med erfarenhet kommer ansvar och den här julkonserten är därför mer krävande än tidigare.
– Vi vet ju att när vi gick i ettan och tvåan så lutade vi oss mot de som gick i trean och nu får vi ta mer ansvar eftersom vi vet att det är folk som lutar sig mot oss, förklarar Hanna.
midgardslucia AB 05

Svåraste sången i årets repertoar är enligt Hanna och Isak »Tomorrow shall be my dancing day« – en engelsk christmas carol med mycket stämsång.
– Ja, den är svår och det beror på att det är blandade taktarter i den. Det också knöligt att få ihop texten och stämmorna så vi övar mycket på den. Ett tag tänkte jag att jag valt en för svår låt, de får verkligen koncentrera sig, men för att de ska lära sig saker måste de utmanas också, säger Lage Forsberg.

Det är tredje gången som Midgårdskolan ger en offentlig julkonsert på Umeå folkets hus och idén att sprida musiken även utanför skolans aula kom från Lage Forsberg efter att han arbetat i Stockholm under några år.
– Jag jobbade ett år på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm och då gjorde vi en luciakonsert på Friends arena där vi var tio dirigenter. Då tänkte jag att det var dumt att vi aldrig gör någonting offentligt i Umeå när vi gör så bra lucia på Midgårdsskolan.
Att eleverna ska göra framträdanden inför publik står också i läroplanen.
– De lär sig jättemycket av att framträda och allt brukar ramla på plats när det väl är dags, säger Lage.

Nervositeten kickar dock in flera veckor i förväg, berättar Hanna och Isak.
– Det är speciellt att vara på Idun. Det är större och vi får verkligen känna på hur det är att sjunga i en riktig kör, säger Isak.
De tror också att julkonserten kommer att bli en framtida samlingspunkt för klassen efter att de tagit studenten.
– Vi i musikklasserna är som en stor familj. Vi tar hand om varandra och vill sprida glädje och musik, säger Isak.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Foto: Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.