Fler köper sexövergrepp via nätet

Fler köper livesända sexövergrepp på barn, enligt barnrättsorganisationen Ecpat Sverige.
Förövarna kan hemifrån beställa och regissera övergrepp av barn som ofta bor i fattiga länder.På måndag drar Musikhjälpen i gång i Umeå och den pågår till och med den 17 december. Syftet med Musikhjälpen är att uppmärksamma och samla in pengar till en humanitär katastrof. Årets ämne är »Barn är inte till salu«.
Isabella Kim är barnrättsjurist på Ecpat Sverige, en barnrättsorganisation som arbetar för en värld fri från barnsexhandel. Hon kommer till Umeå för att medverka i Musikhjälpen.
– Vi är superglada att ämnet lyfts, Musikhjälpen är fantastiskt eftersom det når ut så brett. Många vill inte ta i frågan. Det gäller att lyfta det goda och se vad man kan göra tillsammans. Det går att göra skillnad, säger hon.

Förra veckan inledde Ecpat sin egen insamlingskampanj »Stoppa näthandeln med barn« för att synliggöra internets baksida och för att bidra till att stoppa barnsexhandeln. Enligt organisationen blir det allt vanligare att förövare från sina hem beställer och regisserar live-sända sexuella övergrepp på barn. Dessa streamade övergrepp sparas ofta ner av förövare, som också delar dem i slutna nätverk.
– Många har fortfarande uppfattningen att det sker någon annanstans, av människor man inte känner. Det är viktigt att lyfta att även om nätet är fantastiskt på många sätt så missbrukas det också. Det möjliggör för förövare att begå andra typer av brott. Det vi tidigare såg som en trend när det gäller detta är i dag ett faktum.

I kampanjen fokuserar Ecpat på regisserade övergrepp. Isabella Kim berättar att i regel är barnen som drabbas socialt utsatta i fattiga länder. Filippinerna är ett exempel på ett land där denna typ av brottslighet ökar.
– Där utsätts barnen ofta av att människor i deras närhet begår det fysiska övergreppet, det kan vara föräldrar, grannar, släktingar. Men övergreppen beställs och regisseras av människor någon annanstans, till exempel här i Sverige.
Brotten är svåra att upptäcka, det sker ofta i fall med nätrelaterade övergrepp som barnpornografi.
– Vi vill lyfta det för att vi tror dels att det finns bristande information, dels att det är svårt för allmänheten att ta in att det sker.
Det går inte att säga hur många förövare, köpare, som finns i Sverige i dag.
– Mörkertalet är alldeles för stort. Tyvärr kan vi bara säga att det kan vara vem som helst. En majoritet är män i åldersspannet 20–50 år.

I torsdags dömdes en 42-årig man från Norduppland till tio års fängelse för flera grova våldtäkter via nätet, vilket är första gången en svensk domstol bedömer att även ett virtuellt övergrepp är våldtäkt, skriver DN. I det fallet handlar det inte om att någon vuxen människa begick fysiska övergrepp. Där pressade förövaren i Sverige barnen i olika länder att begå grova övergrepp på sig själva.
– Vi har sett liknande fall även här i Sverige, grova sådana fall som lett till förödande konsekvenser som att barn att begått självmord.
Isabella Kim understryker vikten av att lyfta fram att det här kan hända vem som helst.
– Vi vuxna måste finnas med på nätet, vi kan inte säga att vi inte vet. Vi måste förstå och acceptera att barnen till stor del lever en stor del av sina liv på nätet och vi måste hänga med. Det är viktigt att vi som vuxna finns där och inte dömer, utan i stället stöttar. Misstänker man något ska man alltid anmäla.
För att hjälpa barnen uppmanar hon att aldrig vara rädd att fråga.
– Många barn som utsatts säger att »jag fick aldrig frågan, jag hade berättat om någon hade frågat«. Vid minsta lilla misstanke: Våga fråga och gör det flera gånger. Barn vill oftast berätta, men de gör det väldigt sällan självmant.
Just när det gäller fallen där barnen regisserats till att utföra fysiska övergrepp på sig själva upplever de ofta en känsla av medansvar och därmed känslor såsom skuld och skam.
– Det är viktigt att förmedla att det aldrig är barnets fel.

För den som misstänker att barn har utsatts för sexuella övergrepp går det att anmäla direkt till polisen eller på Ecpats hemsida där det finns en internetbaserad anmälningssida, Ecpat Hotline. Där granskas tipsen som sedan, om de bedöms relevanta, överlämnas till polis.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.