Miljöaspekten fick dem att byta land

I fjällstugan i Ammarnäs noterade Emilia Lindmark hur klimatförändringarna påverkade så att vintrarna är mildare och kommer senare.
– Vi måste hitta vårt sätt att bidra. Vi skapar en produkt, vad kan vi göra?


När Umeå tidning pratade med Emilia Lindmark, som grundade och äger EoE glasses med maken Erik Lindmark, för fem år sedan handlade det om företagets relation med Kina. De hade en del produktionen av de glasögon som företaget designar i Shanghai. Men eftersom paret drivs av att åsamka så litet avtryck på miljön som möjligt med sin produktion började de spana efter alternativ. De hade viss produktion i Italien, där det finns en lång tradition av glasögonproduktion.
– Vi hittade en liten familjär fabrik, kollade hur vi kunde göra materialet miljövänligt. 2013 började vi ändra vårt material.

Hela produktionen flyttades till Italien och i dag är tillverkningen utan ftalater, berättar Emilia.
– Det är naturligt att se hur vi kan göra något gott i vår verksamhet. Nu är bågarna helt nedbrytningsbara. Vi var först i norra Europa att göra det och var ensamma till för något år sedan. Vi har varit pionjärer.
Förändringen har inte varit utan utmaningar. Bland annat har tillverkningstiden förlängts och fördyrats.
– Det är fortfarande många utmaningar kvar. Det är fortfarande en produkt som vi flyger hit.
För fem år sedan hade de en dröm om att kunna förlägga produktionen i Sverige, men då var det för svårt och kostsamt.
– Vi kollar jättemycket just med Sverige. Vi är i olika processer, i dag finns ny teknik som 3d-skrivare. I dag gör vi faktiskt första provet i 3d i Skellefteå där vår huvuddesigner sitter.

Vad skulle du säga är bland det viktigaste du har lärt dig som företagare de senaste fem åren?
– Kanske tålamod. Det är viktigt att sätta upp mål, men också viktigt att hitta lösningar för det oväntade som händer längs vägen. Det gäller att förstå att det väntar många misslyckanden och problem, gilla det och hitta lösningar.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fotnot: Med anledning av att Umeå tidning i dag firar fem år har vi återigen träffat personer som intervjuades i de första upplagorna av tidningen, för att ta reda på vad som hände sedan. Emilia Lindmark är en av dessa personer. 
De andra uppföljningarna finner du här:
Veronica Ottosson: ”Jag tror på kunskap”
Amanda Eklund vill förändra med hjälp av juridiken
Kraschen blev en vändpunkt för Anton Gunnarsson
Toontrack förser världens musiker med trumljud