Idrottshallen växte till en stor satsning i Stöcke

Stöcksjöborna är inte ensamma om att ta initiativ för bygdens utveckling.
I grannbyn arbetar Mötesplats Stöcke med att bygga en anläggning för kultur, träning och sociala sammanhang.


Det började för två år sedan, med att Stöckebor ville få till ett bygge av en idrottshall i byn där barnen kunde ha skolidrott. Nu har projektet vuxit till något mycket större. Med hjälp av bidrag på totalt en miljon kronor från Tillväxtverket, Umeå kommun, Länsstyrelsen i Västerbotten och Coompanion Nord arbetar nu två personer halvtid med att utforma vad anläggningen ska rymma.
– Idrottshallen och gymmet är bara en liten del. Vi vill skapa en unik mötesplats för alla, där man ska kunna utvecklas kreativt och där det ska finnas butik, restaurang och fik, även om det blir i liten skala. Allt är baserat på behovet som finns i bygden, säger Maria Forsner som ingår i projektgruppen Mötesplats Stöcke.

Just nu pågår en förstudie i projektet, där de engagerade försöker hitta lösningar för allt som ska ingå i mötesplatsen. Projektgruppen betonar att de arbetar hållbart – inte bara ur ett miljöperspektiv utan också ekonomiskt och socialt för att det som skapas ska finnas kvar på lång sikt.
På frågan om varför initiativ om att skapa olika typer verksamheter i byar uppstår på flera ställen nu – där Tavelsjö är ytterligare ett exempel – svarar Maria Forsner att de som valt att flytta till byar inte vill välja bort service och mötesplatser.
– Varför ska man åka till en stor butik i stan när man kan handla lokalt? säger hon.
Lars-Olov Hansson som också är med i projektgruppen tillägger:
– Vi får inte heller glömma bort alla ungdomar som finns här. I dag är alla aktiviteter i stan, vi vill erbjuda de möjligheten att göra saker här.

Om allt går enligt planen kommer byggstarten av anläggningen ske under våren 2019 och den ska sedan stå klar våren 2020. I dagsläget är den utsedda tomten planerad för bostäder och att ändra detaljplanen beräknas ta 12–18 månader, vilket medför att byggstarten dröjer.
För att väntan inte ska kännas för lång har Mötesplats Stöcke hyrt det gamla missionshuset i Stöcke, där de kommer köra igång med aktiviter.
– Redan nu bygger vi mötesplatsen i det lilla, konstaterar Magnus Mikaelsson i projektgruppen.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.