De gamla husen har fått nytt liv

Centrums äldsta trähusbebyggelse har fått nytt liv. De skeva, charmiga trähusen är i dag bland annat fyllda med ett raw food-kafé, en bröllopsbutik och en yogastudio.
– Det känns fint att det händer något i ett gammalt hus och så känns det självklart att vara med och lyfta centrum. Det har varit mycket konkurser och deppigt, det vill vi ändra på, säger Zanna Metzer, ena ägaren av bröllopsbutiken Ellen Marie.


​Efter den stora stadsbranden år 1888 började Umeå byggas upp sakteligen igen. Några av de första husen som uppfördes går att hitta på Sveavägen mitt i centrum. I dag har lokalerna fyllts på med småföretagares verksamheter vars ägare vurmar för mänskliga möten.
I ett gammalt gårdshus, som ursprungligen bland annat innehöll magasin, stall, isbod och drängkammare, har företagen Love yoga, Raw for good och Angelicas hudvård och hälsa nyligen flyttat in.
– Det är jättemysigt här. Det jag har önskat sedan jag började med yoga är ett ställe som känns som att komma hem. Så känns det här, man kan känna sig lugn. När man kliver in genom dörren luktar det mysigt av gammalt trä, det knakar i golven, trappan till övervåningen är knölig av alla som gått där sedan 1900. Det finns mycket själ i huset, fin energi, säger Maria Östlund, som äger och driver Love yoga.
EG Maria 02
Alla tre verksamheterna har fokus på att möjliggöra för folk att må bra. Maria berättar att det är vad de jobbar med, hon med yogan, Angelica med olika ekoprodukter och Hanna med maten och fikat. De har själva letat en väg till bättre mående och vill nu hjälpa andra.
– Anledningen till att jag kom in på raw food var att jag behövde hitta ett sätt att läka och bli frisk från en arbetsskada. Det fungerade för mig, jag slapp smärtan och fick mer energi, säger Hanna.
När det gäller marknaden så ser båda att det finns ett stort intresse för att må bra.
– Det finns alla typer, folk vill ha både quick fix och långsammare förändringar. De flesta har en längtan att komma närmare sig själva och må bra, men det kan vara så jäkla långt dit. Därför känns det bra att som företag kunna erbjuda folk att komma hit, vi är tillgängliga och nära.
Några specifika utmaningar ser de inte förutom att golven lutar, skämtar de. Nej, snarare ser de stora fördelar med att kunna samarbeta både i stort och smått. De hoppas att även samarbetet ska sträcka sig utanför huset till de övriga på gatan.

Äldsta verksamheten längs gatan är Frukthörnan. Det är Anita Birkeros som driver den sedan tio år tillbaka, men i själva lokalen har det funnits företag i 99 år.
– Jag älskar den här lokalen, jag älskar att gå hit, jag tycker om att vara här. Visste du att man byggde sneda hörn eftersom häst och vagn inte kunde gå i vinkel? Samma gäller där Café klöver ligger, säger Anita Birkeros.
När Anita köpte butiken, som är känd för sitt stora chokladsortiment, var det vissa som ifrågasatte hennes beslut att behålla originalinredningen.
– Sådan inredning görs inte i dag, säger hon och visar bland annat på platsbyggda hyllor i gediget trä.
Att just området där hennes butik ligger har fått behålla de gamla husen ser hon positivt på och hon gläds extra när det dessutom fylls på med unika verksamheter. När det gäller framtiden tror hon på den typen av butiker.
– Folk vill ha det.
Efter att ha varit på besök på Södermalm i Stockholm slog det henne att det är tur att det fortfarande finns ett antal som vågar starta och driva verksamhet efter eget huvud.
– Umeå håller på att vara så tråkigt. Där det bara finns kedjor blir det så otroligt trist och stillöst, jag tror inte på köplador ute på åkrar. Tyvärr tror jag inte på gallerior heller. Umeå behöver få in lite mer roliga, personliga butiker.
Anita berättar att hon därför är jätteglad över att det fylls på med nya unika rörelser i kvarteren kring hennes butik.
EG Frukthornan 12

Blomsterhandeln Linné och Grankvist har redan verksamhet i Väven, men behövde mer plats. När så Kopparhattens gamla lokaler blev lediga beslöt sig floristen Carolina Linné och trädgårdsmästaren Daniel Grankvist att slå till. I början av oktober öppnade de sin ateljé och butik på Sveagatan.
– Vi har en annan inriktning här. Båda gillar gamla saker överhuvudtaget så det är en affär där vi säljer gamla krukor, ja allt som har med blommor och växter att göra. Blomsterretro, säger Carolina.
Själva byggnaden uppfördes i början av 1900-talet och 1946 byggdes den om till ett sadelmakeri med butiksfönster. För blomsterhandeln fungerar lokalerna som lager, ateljé och det finns även planer på att framöver anordna kurser.
– Den är väldigt charmig, lite märklig bitvis, man förstår inte alla utbyggnader som gjorts, säger Daniel och ler.
linneochgrankvist AB 03

I den andra hälften av byggnaden har bröllopsbutiken Ellen Marie flyttat in. Carolina och Daniel frågade Zanna Metzer och Kristina Grahn som driver den om de ville flytta in. De har tidigare haft varsin verksamhet men har i dag ett gemensamt aktiebolag.
– Vi vill skapa vår egen bröllopsvärld: Blogg, butik, framtida kollektion, en bok, flugorna och Kristinas klänningar som är måttsydda från grunden, säger Zanna.
Båda två sitter i dag på inkubatorer i Umeå, men när de fick frågan om de ville dela lokalen på Sveagatan tackade de ja.
– Vi är jätteförtjusta i lokalen, det är så mysigt. Jag älskar att golvet lutar. Det känns fint att det händer något i ett gammalt hus och så känns det självklart att vara med och lyfta centrum. Det har varit mycket konkurser och deppigt, det vill vi ändra på, säger Zanna.
EG Ellen Marie 02

I hörnet Sveagatan–Skolgatan ligger en stor byggnad som Umeå nykterhetsvänner lät bygga 1901. Redan då låg ett kafé i bottenplan. I dag är det paret Mehmet Ali Dogru och Narciss Dogru som tar emot fikagäster med sitt företag Café klöver. Mehmet Ali berättar att när han såg att de förra ägarna tänkte sälja fick han idén att de skulle ta över.
– Att ha en kaféverksamhet är min frus dröm, när jag såg att de ville sälja tänkte jag att det är en bra början.
Utan att berätta något om detta föreslog han att de skulle äta på stan.
– När vi ätit frågade jag henne vad hon tyckte: Jag frågade om du skulle vilja äga det här.
När första chocken lagt sig utbyttes den i glädje.
– Det var en bra överraskning, säger Narcis och ler.
EG Cafe klover 06
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.