Snickeriintresset har gett Kalle jobb på äldre dagar

Han är pensionär, men någon ledighet är Kalle Jonsson inte intresserad av. Speciellt inte under sommaren.
Då är det fullt upp för Holmnässnickaren som bygger lekstugor, små bodar och spektakulära Muminhus i två våningar.
– Jag gillar inte att ligga på sofflocket. Det blir enahanda. Jag gillar att träffa folk, berättar han.​


Kalle Jonsson har bott på gården i Holmnäs i hela sitt liv och där det förut fanns cirka 130 kor och 5 000 hönor pågår nu mest snickerier. Ett utedass med specialinbyggda stallfönster på sidan står färdigt på en släpvagn. Det ska levereras till en dam i Fredrika, trots att hemleverans inte är något Kalle gärna ängar sig åt.
– Det hör verkligen till ovanligheterna, men hon har lyckats övertala mig att köra det till Fredrika. Och det är klart – man behöver ju en halvdags ledighet ibland också, en liten resa, förklarar han.
En besvärlig hälsporre sinkar visserligen 73-åringen den här sommaren, men inne i ladugården står plattan till ett så kallat Muminhus klart. De har blivit något av hans specialité, dessa Muminhus, men när han först fick en beställning på ett sådant visste han inte vad det var.
– Jag fick en ritning, men den var inte särskilt bra så jag gjorde om det lite. Det tar mig ungefär en vecka att bygga ett Muminhus. Taket är svårast eftersom det är konformat och måste stämma från alla håll, säger Kalle Jonsson.

Intresset för att snickra har han haft med sig sedan barnsben, då han satt vid spisen och täljde gubbar eller byggde sina egna leksaker. Efter att ha gått en kurs i timring för 15 år sedan kom en oväntad beställning på en lekstuga och det satte fart på snickerierna igen. Nu är instagramkontot @holmnassnickarn, som barnen sköter, fullt med ovanliga små hus – men även en och annan altan eller cykelställ. En lekstuga, som egentligen är en miniatyr av en Västerbottensgård, är lätt att fastna för. Det syns att detaljrikedomen med flera fönster, två våningar, farstu och balkong krävde extra mycket arbete.
– Att kunna gå upp på en övervåning tycker ungarna är extra roligt. Just där är det ju kul att vara. En del lekstugor är nästan palatsliknande.
Många beställare vill att lekstugan ska matcha själva boningshuset och därför har Kalle även snickrat ihop ett antal lekstugor i funkisstil. Vissa har en plan för småhusen även efter det att barnen slutat leka och omvandlar dem då till bastu eller förråd.

Kalle bygger »ur huvudet« eftersom det sällan finns några riktningar att tillgå och konstaterar att ju fler Muminhus man bygger desto lättare blir det. Men han håller inget lager utan bygger bara på uppdrag, eftersom det ofta ska vara någon liten specialgrej. En lekstuga i amerikansk westernstil med stor gungstols-veranda har Kalle också på sitt cv.
– Ju fler folk du träffar på desto mer önskemål kommer det fram, konstaterar han.
– För 30–40 år sedan kunde alla spika, men nu sitter unga bara med sina klösbrädor, skrattar Kalle, som med klösbräda syftar på mobiltelefoner som det skrollas på i tid och otid.

JE Kalle Jonsson 02

Sonen Amandus, 15 år, har dock börjat haka på sin far och hjälper nu till att göra jobb. Ibland åker de ut på jobb tillsammans och platsbygger något och ibland snickrar de ett utedass ihop. Just utedass är något som Kalle upplever blivit extra populärt på senare år.
– Jag vet faktiskt inte varför, om det blivit några nya regler eller så, men det verkar som om många vill ha dem ut till sina sommarstugor.
Även kring utedassen finns det ofta ovanliga önskemål.
– Jag har nyligen byggt ett åttakantigt skithus. Kunden ville väl skita kungligt.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.