Spännande utflykt till tjuvens grotta

Mörkret i grottan är både spännande och lite skrämmande. Fukten rinner längs med klippväggarna och en stege leder rakt ner i det okända.
Utrustade med pannlampor, bra skor och en sägen om Tjuv-Ante i färskt minne utforskar barnen Jonna, Milton och Mira en unik tunnelgrotta i naturreservatet Storrisberget utanför Nordmaling.
Att följa en vandringsled och semestra på hemmaplan kan bli ett fantastiskt äventyr.


​Inte en människa syns till när vi parkerar längs en avfart vid Norrforsvägen, cirka två kilometer ifrån Olofsfors. Välgallrad tallskog gör det lätt att blicka långt in bland träden samtidigt som Storrisberget tornar upp sig längre fram.
Vi har kört drygt fem mil från Umeå med tre förväntansfulla barn i baksätet. Nioåringarna Jonna och Milton är snabba fram till informationstavlan vid vandringsledens start för att läsa om Anders »Tjuv-Ante« Andersson, som enligt sägnen haft berget som tillhåll och gömställe under 1800-talet. Han stal bland annat verktyg, hästar och kläder samt brände ner en ladugård. Vid ett par tillfällen sägs han ha rymt från fångtransporter och att han då flytt till det otillgängliga området kring Storrisberget och gömt sig i den grotta som nu bär hans namn.
Det är en knapp kilometer upp till grottan och vandringsleden är inledningsvis en synlig stig enkel att följa, där vi ibland får kliva på brädor utplacerade vid vissa vattniga sumpmarkspartier.
– Där är grottan! ropar barnen i kör och börjar springa.

Det blir tydligt att vandringsleden kommer att bli en större utmaning för oss vuxna med tunga ryggsäckar och kamerautrustning än vad den blir för lätta ivriga fötter. Vi kliver hit och dit på stenar men färdas hela tiden uppåt mot öppningen i berget. Överlag är det väldigt lättillgängligt och upptrampat, och ett par trappor över steniga partier underlättar ytterligare.
Barnen stannar till intill grottöppningen och sätter på sig pannlampor. Även om det är en solig sommardag når ljuset inte långt och för att kunna se någonting överhuvudtaget är medhavda lampor ett måste. En stege leder ned till en spricka som är cirka 1,5 meter bred i botten och spänningen stiger i takt med att vårt sällskap börjar klättra ned.
Jonna upptäcker att klippväggarna är våta och lägger handen emot för att känna på fukten med fingrarna. När alla kommit ned står vi på rundslipade stenar och ljuskäglorna slår som discoljus i hålrummet i takt med att barnen nyfiket ser sig omkring.

Tjuv-Antes är en landets största tunnelgrottor, vilka känns igen på sin speciella päronformade profil. Tänker man sig grottan i genomskärning är ingången i regel smal och trång, för att sedan leda till i ett rum eller en sal. Grottypen finns bara dokumenterade i Skandinavien och i Sverige finns ett endast ett 60-tal tunnelgrottor.

EG Tjuvantesgrotta 02

Ytterligare en stege leder oss ner till en djupare nivå och därifrån kommer vi in i ett runt rum, drygt 2 meter i diameter. Barnen ser ingen större anledning att spendera någon längre tid där och är snabba uppför stegen igen, nöjda över att ha fått utforska en riktig bergsgrotta.
Utflykten kräver en viss smidighet och försiktighet men att besöka Tjuv-Antes grotta visar sig dock vara en relativt enkel sak, även för femåriga Mira som bara ibland behöver hålla någon i handen.
Ute ur grottan igen fortsätter vandringsleden upp på det höga berget och vi följer orangemarkerade träd för att hitta rätt väg förbi klappergropar och klapperstensfält. Naturupplevelsen blir alltmer magnifik ju högre upp vi kommer och naturreservatets storlek är slående. En rastplats möter oss på Storrisbergets topp, som mäter 131 meter över havet, och vi slår oss ned för att njuta av korv med bröd och saft.
Utsikten är enastående och vi konstaterar att fler liknande utflykter är ett måste i sommar.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fakta: Fina vandringleder kring Umeå

Strömbäck-Kont naturreservat
Välj bland flera lättillgängliga vandringsleder i området, som ligger vackert vid havet. Här finns flera rastplatser och några av lederna i söder är anpassade för den som vill ta sig runt med barnvagn eller rullstol.

Tavelsjöleden
Startar vid Regementet och fortsätter ända till Tavelsjöberget. Leden är 39 kilometer och bjuder på många naturupplevelser som tallmor, bäckar och sjöar, ovanliga blommor, grottor och höga berg. Tavelsjöbergets högsta topp når 284 m över havet, en av de högsta punkterna i Umeå kommun.

Öreälvens vandringsled
Leden följer Öreälven som är en outbyggd skogsälv med djupt nedskurna dalgångar, nipor och meanderlopp. Totalt cirka nio mil, varav fyra avser Nordmalings kommun. Vandringen från Örträsk till Agnäs är ungefär fem mil och då passerar man två forsar. Längs vandringsleden finns övernattningsstugor, vindskydd och grillplatser samt fina stränder och utedass.

Historiska platser i Röbäck
Leden följer femkilometersslingan vid idrottsplatsen i Röbäck och längs med den finns bland annat stenhuggarmonumentet, Västerbottens äldsta bro, bronsåldersgravar, krigskyrkogård från år 1809, grottan Jättstugan samt ett utsiktstorn.

Linnévägen
Leden är 7,7 kilometer och löper mellan Västra Spöland och Jämteböle i Vännäs. Vägen utgör en del av den gamla inlandsvägen där Carl von Linné färdades på sin lappländska resa år 1732.

Klangvägen
I Agnäs, Bjurholm, kantas vandringleden Klangvägen av ljudkonstverk, som är utformade på ett sådant sätt att det via en aktiv handling från vandrarna uppstår ljud. Leden har två utgångs punkter – en uppe på Rågberget/Agnäsbacken samt en vid rastplatsen nere vid Öreälven.

Selsknösen, Selet
En utmanande vandring på cirka 1,2 kilometer till en fantastisk utkiksplats med ett 15 meter högt utsiktstorn på berget Selsknösen.