Polisen: Allt fler unga tar droger

Droganvändningen bland ungdomar ökar enligt polisen. Och samtidigt som det blivit mer tillgängligt så har polisen mindre resurser.
– Det har skett en ökning av användandet, så uppfattar jag det, och det gäller på alla fronter, säger Tomas Nyberg, inspektör på ungdomspolisen.


I samma veva som polisens resurser minskar när det kommer till narkotikabekämpning så syns en ökning av droganvändning bland unga, och det kryper allt mer ner i åldrarna.
– Det här är något som sker i alla samhällsklasser och vi har sett barn som är i 12-årsåldern som har ett utvecklat missbruk. Det har skett en ökning av användandet, så uppfattar jag det, och det gäller på alla fronter, men mest när det kommer till cannabis, säger Tomas Nyberg och berättar att ungdomarnas inställning till droger har blivit allt mer liberal.
– Förutom cannabis så är det en hel del tabletter och mediciner som missbrukas och även där är inställningen liberal. De menar att det »bara« är medicin. Spice ser vi dock inte till så mycket längre, vilket är väldigt positivt.

Varför tror du att användningen av droger bland unga har ökat?
– Upptäcktsrisken har minskat. Vi behöver vara fler poliser ute bland ungdomarna men just nu har vi inte de resurserna. Det är en anledning. Men sedan har vi det liberala tänket kring droger och den ökade tillgängligheten. Det finns till exempel grupper på Instagram där man kan få kontakt med andra och vet man inte hur man sätter en nål eller rullar en joint så finns det på nätet.

Hur ska man tänka som förälder till en ungdom tycker du?
– De flesta vi möter har misstänkt att något pågått. Men många gånger vill man inte tro. Jag tycker att de flesta föräldrar bör bli mer nyfikna och kolla vilka deras barn umgås med och vad de gör på nätet och i sociala medier. Var intresserad av dina barn.
Trots resursbristen arbetar polisen så gott de kan med att motverka problemet med droger bland unga. Till exempel samarbetar de mycket med skolor, Ingången och Fältgruppen.

Johanna Franzén, Fältgruppen, bekräftar den liberala synen till droger bland Umeås unga.
– Framför allt när det gäller cannabis, som många tycker är ganska ofarligt.
Hon tror att inställningen beror mycket på att cannabis normaliseras i bland annat filmer och tv-serier samt att det har legaliserats i vissa delstater i USA.
– Klart det kommer hit.
När det gäller tillgång så är det enligt ungdomarna själva lätt att få tag på. Fältgruppen gästade skolklasser nyligen och då menade eleverna att det är enkelt att få tag på droger – i vissa fall lättare än alkohol.
– Dessutom har många unga »inte tjalla-mentaliteten«, vilket kan gälla exempelvis att en kompis experimenterar med droger eller skadar sig själv. Sådant måste man jobba med hela tiden: Få ungdomarna att fundera över vad det exempelvis handlar om att vara en bra vän, se vad kompisen behöver.

JE Faltgruppen 01

För att nå fram till sin ungdom gäller det att finnas där och gärna vara påläst, menar hon.
– Se till att till exempel ha gemensamma middagar där man kan prata om viktiga saker, var påläst så du kan hänga med i diskussionen och undvik att komma med pekpinnar.

Saknas det resurser för de som jobbar med unga som har eller riskerar att hamna snett?
– Det behövs alltid mer resurser hos alla som jobbar med det. Jag skulle vilja se mer tidiga insatser och förebyggande arbete.
Vinsten hon ser med det är att ungomen lyckas fångas upp och kan styras åt ett annat håll.
– En enda individ som får hjälp innebär en besparing både känslomässigt för den personen och för anhöriga, men även när det gäller allt annat. Om man experimenterar med droger riskerar man att få permanenta skador på hjärnan.
Visst kan en del unga sluta ta droger eller bryta ett drogberoende, men det är fortfarande för många som fastnar och som får leva med konsekvenserna, menar hon.
– Det är fortfarande för många som fastnar. Ingen tror att de ska fastna, men man vet aldrig vem som gör det.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.