Gjorde fornhistorisk upptäckt på Hamrinsberget

Arkeologer vid Västerbottens museum har för första gången hittat fornlämningar i havsmiljö i Norrland – bara en kilometer från sin arbetsplats.


Hamrinsberget i Umeå är i dag en festplats för många unga. Nu har det visat sig att samma plats besöktes av, förmodligen, fiskare och säljägare redan under slutet av stenåldern/början av bronsåldern när berget var en uppstickande ö i havet. 
Upptäckten gjordes förra året, när arkeologer vid Västerbottens museum fotade av en stenhäll på Hamrinsberget och därefter körde bilderna i ett datorprogram som räknar ut höjdskillnaden i den fotograferade platsen och sedan bygger upp en 3D-modell.
– Bland ristningar från 1900-talet hittade vi en grej som som inte passade in. Vi diskuterade vad det kunde vara och fick höra av en kollega som varit i Ryssland att "såhär ser hällristningarna ut vid Onegasjön", berättar Erik Sandén, arkeolog vid Västerbottens museum. 

Efter det tipset har Sandén och hans kollegor gjort olika undersökningar som visat att hällristningen på Hamrinsberget sannolikt har ungefär samma datering som de vid Onegasjön – den är minst 1 000 år, högst 4 000 år gammal. Det innebär att det är den första fornlämningen man hittat i havsmiljö i Norrland.
– Det var fantastiskt roligt, men också konstigt att vi hade varit där men inte sett den förrän vi tog fram den i datorn. Vi var tvungen att fara tillbaka och titta sen, säger Sandén om upptäckten.

I dag presenterade Västerbottens museum sitt fynd vid en presskonferens. Hällristningen liknar ett slags handtag, vilket skulle kunna vara en symbol för månen. På bilden ovan har Sandén fyllt i den med en krita för att den ska vara mer synlig.
Nu kommer ristningen registreras som en lagskyddad fornlämning, vilket innebär att man inte får skada den på något sätt. Enligt Erik Sandén är det bara ren tur att den inte redan har skadats. 
– Just på den här platsen är största hotet alla grillbrasor som folk tänder. Vi har just sopat bort midsommarens festbrasa som var bara 15 centimeter från hällen. 

Här kan du se en 3D-modell på hur hällen med ristningen ser ut.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.