Hans Lindberg (S): »Den lösning som finns«

Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) anser att beslutet kring Bostadens försäljning fattats demokratiskt och att en folkomröstning därmed inte är nödvändig.


 – För det första har vi demokratiskt tillsatta partier som ska se till att kommunen har en god ekonomi. Vi kan inte öka belåningen för Bostaden då det måste vara ett robust företag. Nu ska vi bygga äldreboenden för pengarna man frigör med försäljningen. Kort är det den lösning som finns och det har majoriteten förstått. Så i det avseendet tror jag inte på en folkomröstning, säger Hans Lindberg.

Initiativtagare för folkinitiativet menar att informationen av försäljningen nått bostadens styrelse och politiker väldigt sent i beslutsgången. Vad säger du om det?
– Den politiska beslutsgången har gjorts enligt vad den normala gången är. Alla partier har fått vara med.

Men du ser ingen anledning till självkritik?
– Alla har ju möjlighet att rösta för eller emot förslag, så vi har fattat ett demokratiskt beslut.

Bostadsforskaren Martin Grander menar att allmännyttan i Sverige blir allt mer till för långinkomsttagare i takt med att fler allmännytta bostäder säljs. Vad tänker du att den här försäljningen kan leda till?
– För hyresgästerna blir det ingen märkbar förändring. Heimstaden ska renovera fastigheterna, men då handlar det om att byta stammar och inte om några lyxrenoveringar.

Om nu Heimstaden tycker att det här är en god affär, borde det inte vara en god affär för Bostaden att behålla lägenheterna?
– Heimstaden tycker de betalar mycket pengar, men de ska också förvalta lägenheterna under en lång tid. För oss handlar det om att ha en god ekonomi. Bostaden har en budget för renoveringar på 320 miljoner kronor per år, men ekonomin klarar bara av 220 miljoner kronor i dag. Sedan finns också krav på att de ska bygga mer. Om vi ska få ihop det måste vi sälja. Nu kommer Bostaden göra en satsning på att bygga 900 bostäder på 5 år, det är kravet från oss.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.