Marsvin i massor möts på SM i Umeå

I helgen hålls ett annorlunda SM för första gången i Umeå: Svenska mästerskapen för marsvin.
Umeåbon Amanda Eskelind är ordförande i Svenska marsvinsföreningen och är både med och arrangerar och tävlar i mästerskapet.
– Det roligaste med utställningar är atmosfären, säger hon.


Amanda Eskelind och hennes bonusdotter Moalie Banetun har nävarna fulla av maskrosblad när de visar vägen till stallet.
– Det är en muta för att de inte bara ska gömma sig. De kan göra det annars när det kommer personer de inte känner, förklarar Amanda.
När hon öppnar dörren till marsvinsrummet i stallet möts vi ändå av en uppsjö nyfikna ögon. Just nu bor 30 marsvin i det här rummet. För fyra år sedan var de bara två.
– Jag har alltid velat föda upp smågnagare. Kaniner passar inte för barnen, de är så sprättiga, men marsvin hade jag själv när jag var liten så det fick bli det. Sedan har det bara blivit fler och fler, säger Amanda.

marsvin AB 02

Det gick fort från att de köpte de första marsvinen till att de började med avel. Och därefter har antalet marsvin eskalerat snabbt.
– Det är roligt att se nya marsvin. Och så är det roligt att gå på utställning – speciellt när de vinner, säger Moalie.
Helgens marsvins-SM är det första som hålls i Norrland. Det äger rum på Umåkers travbana, bara ett stenkast från gården på Röbäck där Amanda och Moalie bor. De kommer tävla med totalt tio marsvin. Den klass Moalie tävlar i kallas petclass.
– Vem som helst kan ställa ut i petclassen. Där bedömer man hur välskötta och trevliga marsvinen är, förklarar Amanda.
Själv tävlar hon i rasklassen, där marsvinen bedöms efter svensk marsvinsstandard som beskriver hur man vill att det ideala marsvinet i varje ras ska se ut. Amanda tävlar med raserna abessinier, vars främsta kännetecken är att den har åtta virvlar i pälsen, samt skinny som saknar päls förutom på huvudet och tassarna. För Amanda är utställningarna en möjlighet att se hur bra aveln går.
– Jag vill inte bara föda upp djur för att föda upp djur, jag vill ha ett mål och då blir utställningarna en måttstock. Men de är också en chans att socialisera med de som är lika galna som mig.
Vid sidan av uppgörelserna om SM-titlar ordnas det även mer publikfriande tävlingar för marsvinen, såsom gurkätartävling, marsvinsrace och maskerad.
– Moalie ska vara med i maskeraden, där temat är superhjältar. Förra året var temat landskap och då hade hon sytt en samedräkt till sitt marsvin och hade också på sig en själv, säger Amanda.

marsvin AB 04

I petclassen har det gått bra för Moalie de senaste åren. I fjol vann hon, året innan det knep hon både första- och och andraplatsen.
– Det går bra för mig också, men det roligaste på tävlingarna är atmosfären. Det är en sport där alla är välkomna, det är med allt från barn till högt uppsatta chefer, säger Amanda.
Till SM i Umeå, som arrangeras av Svenska marsvinsföreningens lokalavdelning Polar, är 180 marsvin fördelat på 40 ägare anmälda. Domare flygs in från England och Polen, för att de inte ska ha någon relation till någon deltagare utan att alla ska tävla på lika villkor.
– Det känns jättekul att ha SM i Umeå och det känns som att det kommer bli ett bra utflyktsmål för familjer. Man får se allt från nakna till långhåriga raser, säger Amanda. 

marsvin AB 07
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.