Utesäsongen drar igång med en tävling

Intresset för padel ökar i Umeå. Nu väntar utesäsongen och den inleds med en turnering som Umeå tennisklubb arrangerar på Nydala sista helgen i maj.
– Det blir en rak klass där alla är välkomna att delta, säger Patrik Hedin, chefstränare i klubben.


Umeås första padelbana stod klar 30 juni förra året, månaden efter blev den andra utomhusbanan färdig. Det var med medel från Arvsfonden som tennisklubben byggde banorna.

Hur kom det sig att en tennisklubb vill bygga padelbanor?
– Padel är förbaskat kul, vi hade provat utomlands. Sedan är det en snabbt växande sport i Sverige, som sväljer ett brett klientel då det fort blir bra spel och är socialt. Man spelar alltid fyra. Det kändes rätt i tiden, säger Patrik Hedin.

Förra sommaren var banorna välbesökta.
– Responsen har varit fantastisk, särskilt med tanke på den minimala marknadsföring vi gjort. De som testat tycker att det är kul.
Han förväntar sig att trycket på utebanorna kommer att bli ännu större i år då fler Umeåbor hunnit testa padel i den relativt nyöppnade inomhusanläggningen på Söderslätt.
– Det var roligt att den startades. Jag tror det kommer att göra att intresset för sporten ökar ännu mer. Anläggningarna kommer att gynnas av varandra, säger han.

För att möta utomhussäsongen anordnar nu tennisklubben en padelturnering den 27 maj. Det krävs ingen licens utan den är öppen för alla. Det är andra padelturneringen i Umeå. Den förra arrangerades i september förra året. Då var nästan samtliga tävlanden män, något som Hedin gärna ser ändring på.
– Vi har det i åtanke, men har inte några konkreta planer på hur vi kan få könsfördelningen jämnare än.

Tror du padel kan få en effekt för andra racketsporter?
– Jag tror att fler får upp suget för racketsporter, det här är ett bra insteg och man tränar lätt upp öga-hand-koordinationen. Det är en betydligt enklare teknik än i tennisen. Sporten är otroligt rolig och social. Det blir fort bra spel.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.