De har stärkts av sporten

Idrottsprojektet Strong girls första år är snart till ända.
Högstadieeleverna Linn Skånberg och Jennifer Sundh uppskattar att projektet gett de möjlighet att testa flera nya sporter, samtidigt som de lärt sig mer om sig själva.


I 10 månader har 15 tjejer som går på Linneaskolan i Röbäck fått testa olika sporter och äventyrsaktiviteter; alltifrån tyngdlyftning och MMA till ishockey och basket.
– Det har varit bra att få testa många sporter som man inte ens tänkt på tidigare och lära känna de sporterna, säger deltagaren Jennifer Sundh om projektet som snart är över.
Hon får medhåll av Linn Skånberg:
– Jag har också lärt känna mig själv mer och fått se vad jag kan göra. Basket var roligast, för hon som hade hand om det var så engagerad och då blev vi också engagerade.

Förutom att ge unga tjejer möjlighet att utöva idrott på sina villkor är syftet med Strong girls att ge deltagarna chans att utveckla sin ledarskapsförmåga och sitt självförtroende. Vid sidan av de fysiska aktiviteterna har de därför fått jobba mycket med personlig utveckling under projektet. Linn och Jennifer berättar om en övning som gick ut på att googla fram bilder på hur kvinnliga idrottare porträtteras och analysera dessa.
– Allt handlade om kroppen, inte själva sporten. Det är ganska sjukt egentligen. Jag vill hellre se bilder när kvinnor idrottar på riktigt, säger Linn.
Jenny Lidqvist, som grundat och drivit Strong girls tillsammans med Lucy Rist, är nöjd med projektets första år.
– Det är kul när man har visioner och sedan få testa de i verkligheten. Det har varit en fantastisk resa, vi har haft ett sådant härligt gäng orädda brudar som vågat testa saker, säger hon.

Den största utmaningen med projektet har varit att hitta kvinnliga ledare som verkligen brinner för sin idrott och kan förmedla det till deltagarna, berättar Jenny.
– Vi har fått jobba ganska hårt för att hitta sådana. Men nu har vi kvinnliga förebilder som kommer vara med nästa år igen, säger hon.
Under nästa läsår kommer Linneaskolan driva vidare konceptet i egen regi med nya deltagare, medan Strong girls startar grupper på Grubbeskolan och Ersängsskolan. Planen är att på längre sikt sprida projektet till andra orter.
– Men innan dess vill vi verkligen ha kunnat göra bra utvärderingar här så att allting får sätta sig, säger Jenny.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.