USM är säsongens höjdpunkt för Louise

Louise Ramebäck började med orientering för cirka tre år sedan. Nu drar säsongen i gång och i år väntar mästerskap på hemmaplan.
– Jag ser jättemycket fram emot USM. Det är min stora målsättning i år.


Vintertid är det innebandy som gäller för Louise Ramebäck och sedan hon var i 13-årsåldern är det orientering som dominerar sommarhalvåret. En gynnsam kombination eftersom det både innebär att hon håller igång den fysiska träningen året om och att den blir varierad. Anledningen till att det blev orientering var att hennes lillebror ville testa, Louise hakade på och fastnade för sporten.
– Jag gillar att vara ute, att springa i skogen. Sedan kan allt hända i orientering. Även om jag gör en miss så kan någon annan också göra det, säger hon.

Den här sommaren ska det tävlas som vanligt, något hon ser fram emot då hon beskriver sig som en äkta tävlingsmänniska. I år arrangerar hemmaklubben Umeå orienteringsklubb både för-USM och USM.
– Jag har sett fram emot USM jättemycket sedan förra sommaren när jag fick veta att det blir här.
Det är andra gången hon deltar i USM och i år satsar hon på att förbättra sitt resultat och hamna bland de 30 främsta.
USM äger inte rum förrän i september, men Tjelvar Otterbjörk, ordförande i Umeå orienteringsklubb, berättar att de arrangerar för-USM sista helgen i maj. Anledningen är att låta tävlande från andra delar av landet bekanta sig med terrängen här.
– Vi vet att det kommer omkring 200 ungdomar, det är ett utmärkt tillfälle för dem att testa vår terrängtyp och öka möjligheterna att det ska gå bättre för dem under USM, säger han.

När det gäller orienteringsintresset i Umeå så råder ett stort tryck på ungdomssidan sedan några år tillbaka.
– Vi satte igång på allvar i måndags (förra veckan reds. anm.) och hade åtta träningsgrupper igång, med nästan 200 personer. Det är ett enormt tryck och en go i den delen. Vi har en medlemsvåg vi rider på, säger han och berömmer föreningens organisation.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.