Gosedjuren fick läkarvård

En pingvin som brutit sin vinge och en nallebjörn som svalt en telefon.
Det var bara några av de diagnoser som upptäcktes när läkarstudenterna förra veckan bjöd in förskolorna till nallesjukhus.


Varje år öppnar läkarstudenterna som studerar sin första termin upp nallesjukhuset i Vårdvetarhuset och bjuder in förskolebarn i syfte att avdramatisera sjukhusmiljön.
– Det finns ju mycket som kan upplevas som läskigt när det kommer till sjukhus. Personalen kan ha konstiga munskydd eller verktyg. Om man ska röntgas så kan det kännas läskigt och sedan har vi det här med sprutor. Så vi bjuder hit barnen för att försöka avdramatisera det hela, berättar läkarstudenten Åsa Hippe.
Barnen får under dagen besöka olika stationer där allt från operationer till vaccinationer görs. I en av stationerna förklarar Malin Nygren och Elias Marklund hur en röntgen fungerar och varför den används för barnen på Grönstenens förskola. Då får de veta att Bahare Azizis mjukispingvin har brutit sin vinge. Så tillsammans med Bahare undersöker Malin och Elias pingvinen och mycket riktigt visar röntgenplåten att det rör sig om ett benbrott.
JE Nallesjukhuset 05

En bit därifrån pågår en viktig operation. Nallebjörnen Björn ligger sövd på operationsbordet och läkarstudenterna Axel Sahlin, Lydia Holmén och Erika Szakacs är i full färd med att öppna magen på Björn för att ta ut en mobiltelefon som Björn glupskt har svalt.
– Sedan syr vi igen Björn och när han vaknar på en annan avdelning så kommer hans mamma och pappa att vara där. Bra va? frågar Erika Szakacs och får ett rungande ja tillbaka av barnen efter den spännande operationen.

JE Nallesjukhuset 04

Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.