Behovet är fortsatt stort

Många var beredda att öppna sina hem för flyktingungdomar när Arezo Umeå sökte akut hjälp.
Nu strävar nätverket vidare för att hjälpa fler.


Arezo Umeå startade strax innan asylboendet Umebygdens etableringscenter (Ubec) lades ner i mars. Där bodde nio ungdomar som fyllt 18 år och skulle placeras i andra delar av landet när Ubec lades ner. För att de ska få gå klart skolterminen här efterlyste Arezo privatpersoner som kunde ställa upp med boende. Efter att de gått ut med en förfrågan på Facebook fick de snabbt ihop hem till både ungdomarna på Ubec och ytterligare sex personer
– Vi har också några familjer som står beredda. Det är fantastiskt, säger Ellinor Nyström, en av initiativtagarna till Arezo.
Ändå känner de sig långt i från färdiga med sitt åtagande. Ytterligare ett stort antal flyktingbarn kommer bli myndiga i år och många av dessa kommer antagligen vända sig till Arezo.
– Det är killarna själva som måste säga om de vill stanna här. Men det händer hela tiden så mycket saker över deras huvuden och helt plötsligt kan de behöva flytta. Så jag tror det kanske kommer komma nödrop från de som redan hunnit bli flyttade till en annan ort framöver, säger Ellinor.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.