Arezo har hittat hem

När nätverket Arezo Umeå sökte personer som kunde hjälpa flyktingungdomar som just fyllt 18 år var Frida Enarsson snabb på att öppna upp sitt hem.
– Jag har världsbilden att vi som haft turen att födas här måste dela med oss, säger hon.


I början av mars berättade Umeå tidning om det då nystartade nätverket Arezo Umeå som hjälper ensamkommande flyktingbarn som snart ska, eller just har fyllt 18 år. På 18-årsdagen förlorar de sin plats på HVB-hem, sin god man via kommunen och placeras på en annan ort i Sverige där det finns en ledig plats. Många flyktingar mår väldigt dåligt av att plötsligt förlora det nätverk de byggt upp här och behöva avbryta sin skolgång. Arezo försöker därför hitta personer i Umeå som ideellt kan öppna sin hem för en flyktingungdom under en period, för att de åtminstone ska få läsa klart terminen de påbörjat här. När Frida Enarsson såg nätverkets efterlysning på Facebook tvekade hon inte på att hjälpa till.
– Jag har världsbilden att vi som haft turen att födas här måste dela med oss. Jag har tänkt att jag vill bo med folk och har tidigare varit i kontakt med Ingen människa är illegal för att se om någon behövde ett boende via dem. När jag såg att Arezo sökte boenden var jag snabb på att anmäla mig eftersom jag redan tänkt på det innan, berättar hon.

Sedan två månader tillbaka bor Reza Hassani tillsammans med Frida och hennes son Julian. Reza flydde från Afghanistan år 2015 och efter att ha skickats runt till olika orter i Sverige hamnade han slutligen i Umeå. Här har han bott på ett boende för ensamkommande flyktingbarn och studerat språkintroduktion på Midgårdsskolan. När så 18-årsdagen kom var han tvungen att flytta till en lägenhet i Vilhelmina.
– Allt var nytt och kändes jättekonstigt. Jag kände ingen där. Det var tråkigt och ensamt, säger Reza.
Han ville tillbaka till Umeå, för att kunna gå klart terminen på språkintroduktion och vara tillsammans med människor han känner. En vän till Reza tog då kontakt med Arezo, som ordnade boende till honom hos Frida. Där kommer han troligtvis bo kvar tills terminen är slut.
– Jag vet faktiskt inte vad jag tror om framtiden. Jag hoppas allt bli bra, säger Reza.
Frida Enarsson tycker att fler borde öppna sina hem, om de har möjlighet.
– Jag tror på det kollektiva boendet, att man får så många perspektiv som möjligt hemma, säger hon.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: Behovet är fortsatt stort