Tinas hektiska liv gjorde henne sjuk

Tina Ahlström har den kroniska sjukdomen menière. När hon var 27 år drabbades hon av den första yrselattacken.
– Jag trodde jag skulle dö, säger hon.


Det har gått cirka sju år sedan Tina Ahlström befann sig vid sin mormors grav i en by utanför Skellefteå med barnen som då var 1,5 och 5 år gamla. Först började omvärlden rusa i hög takt åt höger. Eftersom hon kände att något var fel så skyndade sig Tina att placera barnen i bilen och spänna fast dem i barnbilstolarna.
– Jag tänkte »vad är det här« och började göra stroke-tester. Sedan började jag tokspy. Jag kunde inte se telefonen för allt rusade åt höger. Jag trodde jag skulle dö, att jag hade fått en stroke.
Hon började må illa och kunde få upp bildörren.
– Jag hängde kvar i bilbältet och spydde tarmarna ur kroppen.
Upplevelsen var förstås skrämmande för både Tina och barnen. Hon tog sig till slut till läkare som sa att det antingen var kristallsjuka eller menière.

Tina fortsatte dock i samma höga livstempo som tidigare. Men det höll cirka ett år. När hon och kompisar gick vidare på krogen efter ha sett en hockeymatch var det dags för nästa attack.
– Jag var nykter, men tjugo i ett började jag må dåligt och gick ut på uteserveringen. Där drog jag i backen, men slog i huvudet i järnräcket. Jag kommer ihåg att jag hörde smällen och tänkte att det här är inte lysande.
Det som inträffade var en så kallad droppattack. Det som sker är att all muskeltonus slås ut, Tina blev slapp som en docka. På akuten visade sig att hon bland annat fått en kraftig hjärnskakning och att hon hade rejält lågt blodtryck. Det kontrollerades att hon inte hade cancer i örontrumpeten och hon fick diagnosen menière. Efter två veckor på sjukhus åkte hon hem.

Hur kändes det att få en diagnos?
– Det var som med allt annat: Det här fixar jag med en klackspark, inga problem. Lite yr nu och då, må lite illa – det ordnar sig. Jag fortsatte i samma bana.
Men så fick hon träffa en sköterska på hörselhabiteringen som förklarade att Tina skulle bli tvungen att ändra sitt sätt att leva.
– Jag är ganska tjurig och fortsatte i samma takt som tidigare, men sedan kom nästa smäll efter några månader.
Hon drabbades av yrselattack efter yrselattack, efter 14 stycken på 9 dagar slutade hon räkna.
– Då föll poletten ner att jag faktiskt är sjuk.
I dag är Tina 34 år och hon har drabbats av menières sjukdom på båda öronen.

Hur kan den påverka din vardag?
– Jag kan inte vara i stökiga miljöer, som kaféer och restauranger, det är för mycket ljud. Min hörsel är kraftigt nedsatt och jag har tinnitus som gör att jag sover illa.
I lördags deltog Tina som föreläsare när Hörselskadades riksförbund hade en informationsdag på Väven.
– Jag vill främst öka förståelsen och medvetenheten bland allmänheten genom att föreläsa.
Hon berättar att jättemånga får tinnitus på grund av stress. När hon hör hur kompisar beskriver sin tillvaro, kanske äter de middag i bilen då de är på väg mellan två av barnens aktiviteter, blir hon orolig.
– Man vet aldrig vilket pris du får betala för stressen. Det jag vill förmedla är: Ta det lugnt, sluta stressa. Dela in dygnet i åtta timmars sömn, åtta timmars jobb och åtta timmars återhämtning. Skapa en balans. Återhämtning behöver inte vara att ligga i soffan.

Hur ser du på framtiden?
– Jag vet inte om det försämras. I värsta fall blir jag helt döv och tappar balansen, men jag kan inte sluta leva och sluta göra det jag mår bra av. Det finns något vackert och roligt i allt, det gäller bara att man kollar extra noga.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.