Far och son blåser nytt liv i klassisk löpartävling

Efter många års uppehåll är det återigen dags att springa Mullsjön runt. Arrangörer är Pavio Grzelewski och Zenon Grzelewski – far och son.
– Jag har sprungit den några gånger förr och tycker att det är en supertrevlig tävling, säger Pavio.


Mullsjö idrottsklubb bildades 1983. Samma år anlades ett löparspår runt sjön och 1984 hade tävlingen Mullsjön runt premiär. Mullsjön runt ingick även senare som ett lopp i Västerbottens GP-tävlingar och blev därigenom en välkänt arrangemang.
Nu är det dock drygt tio år sedan hundratals färgglada löpare blåste på genom byn som ligger i närheten av Gräsmyr i Nordmalings kommun. Men den 16 september är det klart för start igen då Pavio och Zenon Grzelewski arrangerar löparevenemanget Mullsjön runt 2.0.

Intresset på Facebook är redan stort för den 7,5 kilometer långa sträckan.
– Vi riktar oss mot glada motionärer. Om man kommer och springer eller promenerar är valfritt. Just i år blir det ingen direkt tävling, utan mer ett event. Man träffas och har allmänt trevligt. Jag vet att många har minnen av Mullsjön runt, säger Pavio, som har anknytning till byn sedan tidigare.
Arrangörerna kommer inte att ta någon anmälningsavgift, däremot är det frivilligt att lägga en slant till en insamling för Cancerfonden. Tanken är att tävlingen ska bli årligen återkommande, precis som förr och redan till 2018 är förhoppningen att den åter ska vara en »riktig« tävling.
– Det är en fin sträcka med grusvägar och skogsstigar. Ingen tuff terräng, ingen myrmark. Det passar vem som helst som vill ge sig ut och få en naturupplevelse.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.