Elvira och Tora kämpar för den lokala standupen

I morgon torsdag drar humorfestivalen igång.
Att det i år finns mer anknytning till lokal standup är något som uppskattas av duon Humor är kul, HÄK. Tora Larsson och Elvira Lander jobbar hårt för att utveckla humorscenen i Umeå.

Det har gått drygt två år sedan Tora och Elvira sammanfördes av Elviras syster. Båda brann för improvisationsteater och standup och klickade omedelbart. Redan vid andra träffen började de spela in sketcher.
– Det var så roligt för att vi började leka direkt. Jag har inte haft någon lekkamrat på jättelänge, berättar Tora Larsson.
Idéerna hämtar de från vardagslivet; prat på bussen, människors kroppsspråk och egna erfarenheter.
– Väldigt mycket händer vid frukostbordet, kaffet och yatzyn, säger Elvira Lander.

Nyligen släppte de kortfilmen Memento mori på Youtube, där en av sketcherna – Barnkalaset – sköt iväg med över 15 000 visningar. Men förutom nätet och sociala medier är den traditionella teaterscenen en viktig och självklar plattform för humorduon. På Umeå humorfestival kommer HÄK att köra en show där de som vanligt kombinerar standup och improteater. Denna gång har de dessutom med sig komikern Petrina Solange som gäst på scen. Petrina Solange, som blev vald till årets kvinnliga komiker 2015 och bland annat ingår i radioprogrammet Tankesmedjans redaktion, är välkänd för sin råa, drabbande humor.
– Hon har sin bas i Malmö och är mycket i Stockholm men sällan här. Vi hoppas att Umeåpubliken ska få upp ögonen för henne för att hon har en helt unik stil, säger Tora.
Redan i dag, onsdag, tjuvstartar festivalen med en rookie-tävling som Umeåklubben SKUM arrangerar. Den som vinner får en chans att köra live under festivalen.
Elvira Lander, som också är en av de som jobbar med SKUM, berättar att klubben är en slags grundbult för humorscenen i Umeå. Varannan vecka håller de till på restaurang Balder och tanken är att skapa en varm atmosfär där både nybörjare och mer erfarna standup-komiker kan växa.
Tora Larsson är en av de komiker som flitigt gästar SKUM-scenen.
– Vi måste utveckla humorscenen så att vi kan utvecklas som komiker. Då kommer vi inte att behöva plocka upp folk från Stockholm längre, säger hon.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.