Allt fler medlemmar väljer att gå ur Svenska kyrkan

Rekordmånga medlemmar valde att lämna Svenska kyrkan förra året. Totalt bad 90 000 medlemmar om utträde. Även i Umeå pastorat ser man en ökning av de som lämnar.
– Tyvärr är det så, vi blir lokalt påverkade av nationella händelser, säger Kenneth Nordgren, kyrkoherde i Umeå pastorat.


År 2015 lämnade 672 personer Svenska kyrkan i Umeå pastorat. Förra året var siffran 1063 – nästan en fördubbling. Kyrkoherde Kenneth Nordgren tror att mycket beror på den granskning som Sveriges radio gjorde förra året som handlade om att anställda inom Svenska kyrkan åkt på utlandsresor för flera miljoner kronor.
– Jag tror att det beror på två händelser. Dels granskningen som jag och många andra välkomnade. Sedan tror jag att kampanjen »Mitt kors« som skapades som en social media-kampanj och blev väldigt omdiskuterad internt också kan ha med det ökade utträdet att göra, säger Kenneth Nordström.

Enligt Svenska kyrkans statistik har 40 procent av de som gått ur kyrkan sagt att anledningen är att de inte tror på Gud, 18 procent på grund av att medlemskapet inte känns meningsfullt och 17 procent menar att de gått ur av ekonomiska skäl. Kenneth Nordgren menar att kyrkan behöver jobba på sin kommunikation och nå ut med vad kyrkan gör.
– Undersökningar visar att ganska många i Sverige har en vag uppfattning vad kyrkan gör. Men hör man om det breda arbete som vi utför så blir många överraskade. Vi försöker jobba med kommunikationen kring det i sociala- och tryckta medier.
Sedan 1995 så föds man inte längre in som medlem i Svenska kyrkan. Nu sker det genom dopet. Antalet dop i Umeå pastorat minskade med 13 procent mellan 2015 och 2016. Men nu ska man börja med drop in-dop.
– Vi har sedan tidigare drop in-bröllop och i vårt höghastighetssamhälle så hinner vi inte med allt och därför ser vi också ett behov av att göra likadant med dopet.

Är det en strategi att få fler döpta in i kyrkan?
– Dopfrekvensen har gått ner och det här är ett sätt att nå ut och en strategi för att göra det mer lättillgängligt. Vi erbjuder ett mer lågtrösklat sätt att mer eller mindre bara komma och ha ett kortare samtal med präst och sedan döpa sitt barn samma dag.

Varför ska man vara medlem i Svenska kyrkan?
– Om man vill stödja kyrkan som organisation för att försvara människans okränkbarhet och något som står upp för människovärdet. Om man tycker det är viktigt att någon står för något heligt i samvaron. Om man uppskattar kyrkorummen och vad de står för och om man vill stå för kontinuitet och en fascinerande historia som alltid hoppas på livet. Känner man att man ansluter sig till något eller några av de påståenden så anser jag att det är riktigt att vara medlem. Inser man dessutom bredden av vad vi gör i vår verksamhet så finns det ytterligare skäl.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.