Hoppas att fler upptäcks i tid

Kampanjen »Kolla bollarna« är ett initiativ från Ung cancer vars syfte är att få unga med pung att undersöka sig själva.
– Vi vill uppmärksamma testikelcancer för att det är den vanligaste diagnosen i vår åldersgrupp, säger Camilla Tuneberg, generalsekreterare för Ung cancer.


Kampanjen pågår under april och med den hoppas den ideella medlemsorganisationenUng cancer att fler blir medvetna om testikelcancer och hur man själv kan kolla sig. Camilla Tuneberg menar att pungen till viss del glöms bort.
– Vi tjejer får lära oss att undersöka brösten och vi får göra cellprover men killarna har egentligen inget sådant. Precis som vi tjejer ska kolla brösten varje månad så vill vi att killar ska kolla pungen. Vi hoppas att kampanjen kan få dem att kolla sig själva. Vet man hur pungen ska kännas så upptäcker man lättare om det blir några förändringar, säger Camilla Tuneberg.

Testikelcancer är en avdramatiserad cancerform då överlevnadsprognosen är god, runt 95 procent. Men upptäcks cancern inte i tid så är det stor risk att man får komplikationer.
– Prognosen är god och man kan få ha kvar livet men många får väldigt svåra komplikationer då cancern upptäcks sent. Flera av våra medlemmar har fått så pass mycket spridning att man måste göra bukoperationer, som i Daniels fall, och när cancern sprider sig och börjar äta sig in i organ, då blir det farligt, säger Tuneberg.
Johan Engman