»Alla med pung ska kolla bollarna«

För sex år sedan drabbades Daniel Renvall av testikelcancer. Nu vill han uppmana alla med pung att undersöka sig själva.
– Märker man en liten skillnad så åk in och kolla. Det är bättre att kolla en gång för mycket än att som i mitt fall få hela buken full med cancer, säger han.

 
För sex år sedan var Daniel Renvall hemma i Östersund. På fredagen hade han och några kompisar varit ute och festat och sedan sov Daniel över hos en kompis. När han vaknade nästa morgon kände han att något var fel.
– Jag hade så himla ont i pungen. Jag tog mig inte ens upp. Så jag åkte in akut och där misstänkte de pungvred. Så 30 minuter senare låg jag på operationsbordet.
Det som opererades bort skickades på labb och en vecka senare fick Daniel komma tillbaka för att göra en CT-röntgen.
– Sedan sa de att jag hade testikelcancer med grov spridning i buken och mellan lungorna. Som tur var hade inget organ attackerats, cancern satt i cellväggarna.

När diagnosen kom så gick det snabbt. Tillbaka i Umeå så blev det ännu en operation där all cancer togs bort i buken och man gjorde också en så kallad lymfkörtelutrymning. Sedan väntade åtta månader med cellgift. Under behandlingen gick Daniel ner från 96 kilo till 57.
– När jag fick cancerbeskedet så uppfattade jag det inte riktigt. Det blev bara tomt. En tomhet som inte går att förklara. Det var först två-tre veckor senare som det gick upp för mig och då kom det som en käftsmäll. Min mormor gick bort i cancer så sjukdomen var inte främmande för mig, men till en viss del så tog jag min egen diagnos som en dödsdom. I 23–24-årsåldern är man ju i stort sett odödlig och det enda man oroar sig för är att bli för bakis. Att man ska drabbas av cancer finns inte på kartan.

Prognosen kring testikelcancer är rätt god. Av de som drabbas botas 95 procent för gott. 75 procent av de som drabbas är män i åldern 27–42 år. Enligt Daniel har just testikelcancern hamnat i skymundan.
– Egentligen är det överlag lite snack om cancer som drabbar unga vuxna. Sedan har vi som bär pung lite att falla tillbaka på. Det är någon läkare som kollar om kulorna ramlat ner i mellanstadiet sedan är det inget mer snack om det förrän i 40-årsåldern när prostatan ska kollas. Det borde vara självklart att informera att alla med pung ska kolla bollarna. Därför är en sådan här kampanj som Ung cancer nu kör så viktig. Det ska bli normaliserat och det ska inte vara pinsamt att gå till vårdcentralen om man hittar något konstigt med pungen.
Det är sex år sedan Daniel drabbades och nu är han friskförklarad. De senaste åren har han gått på efterkontroller för att kontrollera att inget kommit tillbaka. Något som han beskriver som väldigt jobbigt.
– Första året är värst. Då är risken för återfall störst. Varje gång kuvertet med resultaten damp ner i brevlådan så var det med vånda som jag öppnade det, berättar han.

Nu kan Daniel se tillbaka på de år som gått och han tycker att han har en annan syn på livet. Han berättar att han blivit en mer öppen person som uppskattar saker mer.
– Det låter klyschigt men jag är glad för att jag kan göra saker varje dag och för att jag kan jobba. Jag hade inte stått ut om jag inte kunnat jobba.
Ur tragiken kom också något gott. För att hantera sjukdomen började Daniel att skriva och det ledde i sin tur till att han började skämta om sin sjukdom och han började med stand-up.
– På förra årets Ung cancer-festival fick jag uppträda på deras open stage och köra stand-up. Att få stå inför flera hundra cancerdrabbade och skämta om den sjukdom som förstört allas liv var fantastiskt. Att få skämta om det inför dem som känt precis som jag.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: Hoppas att fler upptäcks i tid