Föräldrar får kritik i Lindbergs (S) blogg

I ett blogginlägg kritiserar Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) det föräldranätverk som i nuläget har drygt 2 200 medlemmar och kallar dem »Vältaliga människor med goda kontakter till media«.
– Jag kan konstatera att de har haft bra genomslag i media och det menar jag är god kontakt, säger Hans Lindberg till Umeå tidning.


»Vi föräldrar måste markera att vi inte tycker detta är ok. Det är inget stort åtagande för den enskilde men kan göra stor skillnad för många.« Så sa Josefin Eman när Umeå tidning i december skrev om det initiativ som nu har drygt 2 200 medlemmar. Att Hans Lindberg nu kritiserar initiativet i ett blogginlägg reagerar Josefin Eman på.
– Det är lustigt att han utmålar oss som en mediasmord lobbygrupp, så glamoröst är det inte. Vi är vanliga föräldrar mitt i livspusslet som värnar om barns rätt. Det är tragiskt att kommunens allra högsta topp svingar hårt mot medborgare som utövar sina demokratiska rättigheter.

Både lokal- och riksmedia har skrivit om nätverket men att de, som Lindberg hävdar, skulle ha en gräddfil till media både lokalt och nationellt, ställer sig Eman väldigt frågande till.
– Han kanske inte tycker att det finns ett nyhetsvärde i att människor engagerar sig eller att barn går runt i kissfyllda blöjor. Men det är stora nyheter och jag undrar hur pass djupa mediekontakter han tror att vi har när hela den lokala mediakåren samt Aftonbladet skriver om det här, säger Josefin Eman.
Umeå tidning har ringt Hans Lindberg för att ställa frågor om blogginlägget.

Du skriver i din blogg att »de är vältaliga människor med goda kontakter till media«. Vad menar du med det?

– Jag kan konstatera att de har haft bra genomslag i media och det menar jag är god kontakt. Vi gick en utbildning genom Sveriges kommuner och landstig i går där man tog upp olika grupper i samhället som vi förtroendevalda ska kunna balansera mellan och där framgick det tydligt att det inte alltid är de som skriker högst som har de högsta behovet. Vi ser stora behov inom äldreomsorgen och individ- och familjenämnden också.

Men du tror att anledningen till att både lokal- och riksmedia skrivit om nätverket är att de har goda kontakter med media?
– Jag kan konstatera att de kommit väl igenom. Men vi ska ha en bra balans och lysssna på dem som inte skriker högst. De som inte syns mest ska också lyssnas på.

Du beskriver dem som en lobbygrupp, är det inte bra när medborgare engagerar sig?
– Det är bra när man engagerar sig och när man utgår från fakta. Det är vad vi utgår ifrån när vi fattar beslut.

Tycker du inte om att de håller sig till fakta?
– Det finns undersökningar som tar upp föräldrars nöjdhet. Nätverkets bild är inte enbart den sanna. Det finns undersökningar som ger en annan bild.

Du ska ha ett möte med nätverket i maj, vad hoppas du att det ska leda till?
– Vi ska lyssna och diskutera. Man ska veta att vi har ett klart och tydligt behov i alla verksamheter. Vi ska konkretisera dessa behov och sedan får vi se hur vi lägger budgeten.

Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.