»Gruppstorlekarna har gått ner«

Moa Brydsten (S) tar gärna en dialog tillsammans med föräldranätverket, men hon håller inte med om att barngrupperna blivit större genom åren.
– Tittar man över tid så stämmer inte det. Gruppstorlekarna har gått ner sedan vi tog beslutet i fullmäktige, säger hon.


Både kommunalrådet Hans Lindberg (S) och för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten är positiva till att ett föräldranätverk skapats.
– Det är bra att människor är engagerade och intresserade av skolan, och skolan engagerar många, säger Lindberg.
Nätverket har efterlyst ett möte både med Moa Brydsten och Hans Lindberg. Något som Brydsten ställer sig positivt till.
– Jag träffar dem gärna och beskriver hur vi jobbar och hör vad de tycker är viktigt. Jag har också sagt det till dem men de ville att Hans också skulle delta men om han ska vara med så är det upp till honom.
– Självklart så är det intressant att träffa dem, men jag har en ganska uppbokad almanacka. Vi har den ordningen att nämndens ordförande tar diskussioner som gäller nämnden, i detta fall så är det Moa, säger Lindberg.

Moa, ni lovade inför valet att barngrupperna i förskolan skulle minska men de har i stället ökat nu i vår. Varför då?
– Tittar man över tid så stämmer inte det. Gruppstorlekarna har gått ner sedan vi tog beslutet i fullmäktige, och de senaste åren har grupperna minskat. Det finns statistik hos skolkontoret på detta.
Umeå tidning har tagit del av statistiken som Moa Brydsten hänvisar till. Den sträcker sig till 2015, tidigare än det så hörde inte kommundelarna till stan, så de siffrorna går inte att jämföra med. Jämför man siffrorna från 2015 så är det en marginell minskning. I februari 2015 var det 17,6 barn i snitt per avdelning mot 17,5 barn i snitt per avdelning 2017. Men för personalen har det har blivit fler barn per pedagog. 2015 gick det 4,7 barn per pedagog mot 4,9 barn per pedagog 2016.
– Men man ska komma ihåg att statistik och upplevelse inte är samma sak. Det är viktigt att förstå att föräldrarnas upplevelse säger annat, menar Brydsten.

Varför sökte Umeå kommun inte pengar från de 900 miljoner som staten erbjöd förra året för att minska barngrupperna?
– Det stämmer att vi inför 2016/2017 inte fått några pengar. Vi gjorde en ansökan men den skickades in någon dag för sent och var därmed inte godkänd. Det är jättetråkigt men vi kommer att söka pengarna i år.Och inför 16/17 har vi inte fått pengar.

Hans, nätverket kommer att befinna sig på samtliga fullmäktige fram tills budgeten klubbas den 19 juni – kommer för- och grundskolenämnden att ges mer pengar?
– Vi i Socialdemokraterna har valt att prioritera vård, skola och omsorg och där har man fått de pengar vi kan dela ut och vi kommer att fortsätta prioritera just det.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.