Positiva berättelser ska stärka gravida kvinnor

– Sverige är det land som är säkrats att föda i och ändå är vi det land med mest förlossningsrädsla i världen.
Det säger barnmorskan Cia Sandström som, tillsammans med yogaläraren Maria Östlund, nu samlar in positiva förlossningsberättelser för att publicera på nätet.

I olika forum på internet florerar skräckhistorier från förlossningssalen och i nyhetsrapporteringen är det lätt att bara snappa upp någon negativ rubrik här och där, vilket kan ge en skev och skrämmande bild av hur det är att föda barn. Det här vill Maria Östlund och Cia Sandström ändra på och har därför startat projektet Positiv förlossning, som bland annat innefattar en blogg där de samlar in positiva förlossningsberättelser.
– Det vi vill skapa är en trygg plats där man kan gå in och läsa positiva berättelser om födande. Den ska finnas för att stärka kvinnor i hur fantastiska våra kroppar är. Nästan allt som publiceras på nätet om förlossningar är komplikationer och rädslor, säger Cia Sandström, som bland annat arbetar som Aurorabarnmorska på Nus.

Tanken är att publicera en berättelse i veckan på positivforlossning.wixsite.com. Forumet är också tänkt att fungera som en plats där de som fött kan hjälpa till att stärka andra genom att dela med sig.
– Det finns ett behov av detta och redan nu har flera hundra varit in och läst de berättelser som vi publicerat, berätta Maria Östlund, som i sin roll som ledare för gravidyoga möter många gravida.
– För att kunna föda behöver man känna stöd. Stöd från sig själv, stöd från sin partner och stöd från andra kvinnor – det är det vi vill förmedla, säger hon.
Förlossningsrädsla innebär rädsla inför, under eller efter förlossning. Det kan medföra att en kvinna inte vågar bli gravid, inte vågar föda vaginalt, eller mår psykiskt dåligt i vardagen. Enligt Cia Sandström har antalet remisser till Auroraverksamheten i Umeå, där erfarna barnmorskor erbjuder stödjande samtal, ökat.
– Förlossningsrädsla kan vara en så svart vägg att man inte anknyter till sitt barn i magen, säger hon.

Varför så många lider av den här typen av rädsla är svårt att svara på exakt. Det kan bero på många saker och olika personliga erfarenheter, men Maria tror att den information vi matas med i media och på nätet bidrar till att en skev bild av hur det är att föda barn. Hon upplever även en negativ stress i samhället, där tiden till förberedelse blir lidande.
– Vi ska vara så produktiva hela tiden. Jag tror att vi tappar tro på oss själva som kvinnor. Man litar inte på sin inneboende kraft. Det är när vi litar på den som vi också kan agera utifrån den, säger hon.
Förutom bloggen arbetar Cia och Maria nu även med att skriva en bok om hur man kan förbereda sig för att föda barn. Den ska innehålla verktyg, tips och övningar och vara en slags blandning mellan profylax och yoga.
– Den handlar även mycket om stöden man kan ge som partner, som är så himla viktigt, säger Cia.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.