Parkeringsgarage ny scen under årets Umeå open

Årets Umeå open bjuder i vanlig ordning på en bredd av musik, men den här gången under färre dagar och på nya scener.
– Vi ser inte festivalen som något statiskt, säger Nils Andrén, producent för Umeå open.


På fredag drar Umeå open igång, med 44 musikakter under två späckade festivalkvällar. I år headlinar bland andra Linnea Henriksson, Cherrie, Mwuana och Shout out louds festivalen.
– Vi är 30 personer i arrangörsgruppen som blickar oss omkring i omvärlden och känner efter vad vi är sugna på. Vi försöker inte ha för snäva ramar kring vad Umeå open är, men samtidigt ha en respekt för tidigare festivalarran-
görers arbete, säger Nils Andrén om hur de tänkt kring årets artistbokningar.
Resultatet beskriver han som en bredd av genrer som innefattar lokala akter, ny musik och sådant som inte framstår som helt givet.

I år blir fjärde året som Umeå open har scener utspridda över centrum. Nytt för denna gång är dock att festivalen nästintill flyttar ut från den tidigare basen Umeå folkets hus, så när som på scenen i Studion. I stället blir Väven festivalnavet med en extra spelning inne på blackbox per kväll och nya scenen Diskoteket som huserar i Vävens parkeringshus.
– Vi kikade runt efter lokaler och då var det någon i arrangörsgruppen som sprang förbi garageporten och gick ner för att kolla. Det kommer bli en bra scen då den ligger i naturlig anslutning till Väven och lämpar sig för den musik som ska spelas där.
Årets andra scennyhet är Balder, där det kommer vara fokus på punk och hardcore.

De senaste åren har Umeå open utspelat sig under tre dagar, men i år krymps det till en tvådagarsfestival.
– Torsdagen har alltid varit lite svår, speciellt klubbspelningarna. Eftersom folk jobbar på fredagen har den blivit lite sval så därför testar vi ett nytt upplägg. Vi ser inte festivalen som något statiskt utan försöker hitta format som vi tycker känns roligt.

Finns det något du är extra peppad på i år?
– Jag är peppad på allt. När man jobbar med det är man framför allt peppad på att göra festival. Men ska jag nämna några är Blenda en artist man verkligen borde se, hon är som en jävla ångvält. Jens Lekman skulle jag inte heller missa och Intetskjonn, en norsk feministpunkgrupp, kommer vara en käftsmäll.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fakta: Umeå open
Datum: 13–14 april.
Artister i urval: Lamix, Jonathan Johansson, Mattias Alkberg, Beatrice Eli, Sibille Attar, Insvn, Slowgold.
Scener: Väven, Diskoteket, Balder, Studion, Vasakyrkan och Orangeriet.
Övrigt: Under dagtid pågår Open venue, med spelningar och filmvisning på olika platser i Umeå centrum. Det hålls även föreläsningar på Fika i Väven under lördagen.