Efter JSM-guldet är målet juniorlandslaget

Sebastian Jansson, Umeå bågskytteklubb, vann guld på junior–SM.
– För mig är det jättestort, säger han.


Junior-SM i bågskytte inomhus ägde rum i Borlänge i slutet av mars. 17-årige Umeåskytten Sebastian Jansson tävlade i klassen Barebow herrar 16. I fjolårets inomhus-JSM tog det stopp i kvartsfinalen. Sebastian berättar att hans envetna träning på teknik sedan dess gjorde skillnaden.
– Jag har hårdtränat på att få till tekniken, som också satt på söndagens tävling. På lördagen gjorde jag lite fel, spände fingrarna så jag fick dåligt släpp.
I år har ryggdraget ägnats mycket tid. Han förklarar att det handlar om att dra upp tills man når ankringspunkten och då dra lite till med ryggen för att inte bli trött och få bra kraft i bågen.
– Jag har övat på det, jag har inte kunnat det tidigare. Att göra det innebär att man får mjukare släpp när strängen släpps.
Han har även styrke- och konditionstränat en del, men understryker att det mest handlade om att han fått till tekniken.
– Det är kul när träning ger något.

Vad betyder segern för dig?
– För mig är det jättestort, guld på riktigt. Jag får inte så mycket motstånd här uppe. På JSM fick jag möta de bästa skyttarna i min klass och jag vann. Om det fortsätter så här och jag skjuter bra i sommar på tävlingar och utomhus-JSM finns en chans att jag tar mig in i juniorlandslaget i fältskytte. Det är målet.
Till skillnad från att skjuta på tavla så innebär fältskytte att skytten går längs en bana i skogen. Då handlar det mycket om att kunna göra korrekta avståndsbedömningar eftersom skytten i förväg inte vet vilka avstånd det är till målen, som kan antingen bestå av måltavlor eller djurtavlor. Sebastian berättar att det finns en gammal, lite förfallen, bana i Umeå som han och två andra skyttar har planer på att restaurera.

Inomhussäsongen i övrigt har varit lite fram och tillbaka för Sebastian. Han konstaterar att han har skjutit helt okej, men det var först efter jul som tekniken han tränat så mycket på började falla på plats.
– I somras vann jag brons i fältskytte. Det var riktigt kul.
Förra året deltog han även i senior-SM för första gången för att få erfarenhet. I år hoppade han dock över tävlingen, som ägde rum under påskhelgen.
– Nej, jag bestämde mig direkt för att inte vara med. Jag måste vila ut lite. Man ska inte åka och bli krossad direkt efter ett guld. Bättre att njuta av det.
Närmast nu väntar en fälttävling i Nora i maj.
– Det ska bli intressant eftersom vi inte ens har flyttat ut träningen. Målet i år är att vinna utomhus i JSM i alla kategorier och förhoppningsvis komma med i fältlandslaget.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.