Hjärtesorg och eskapism på Holy nows debutskiva

I slutet av april albumdebuterar indiepopbandet Holy now med »Think I need the light«.
– Skivan handlar om det våra låtar brukar handla om: Hjärtesorg och längtan till något annat, något större, berättar bandets sångerska Julia Olander.


Holy now är baserade i Göteborg, men halva kvartetten kommer ursprungligen från Umeå. Julia Olander och Samuel von Bahr gick gymnasiet samtidigt på Midgårdsskolan och hamnade sedan på samma folkhögskola i Skåne, där Ylva Holmdahl och Hampus Eiderström Swahn i bandet också gick.
Det var dock när Julia och Ylva senare flyttade till Göteborg som grunden till Holy now lades.
– Vi började spela vi två för att jag ville lära mig elgitarr och hon ville börja spela trummor igen. Det började som ett experiment där vi stängde in oss och spelade, berättar Julia.
Ju mer de spelade, desto mer kände de en önskan om en basist och ytterligare gitarrist i bandet. Det var då Samuel och Hampus kom in i bilden. År 2016 släppte Holy now sin första EP och efter ytterligare en EP i fjol kommer nu debutalbumet den 27 april.

Skivan »Think I need the light« spelades in redan i höstas under tre intensiva dagar i Hampus föräldrars garage.
– Det är speciellt att släppa ett album eftersom det är så långa processer. Men när vi spelade in hade vi kort tid på oss – det är en ekonomisk fråga. Det fanns ingen tid för så mycket småfix och småpill och vi spelade in nästan allt live tillsammans. Det var intensiva, kreativa, stressiga dagar – men vi gillar det. Vi har inte tid att bli för ängsliga.
Julia har sedan Holy nows bildande skrivit deras låtar och de åtta spåren på »Think I need the light« har de teman som följt bandet sedan starten: Hjärtesorg och en längtan efter något annat och större.
– Det är ett slags dagbokstema. Jag skriver låtarna och sedan sätter vi tillsammans ihop det till en helhet.

Efter skivsläppet väntar en rad spelningar för Holy now, mest i södra Sverige men också i London och Manchester. Hittills är det glest mellan bokningarna norrut, men de är i alla fall klara för Trästockfestivalen i Skellefteå i juli.
– Det känns lyxigt att få spela mycket i vår. Vi är bästa kompisar i bandet, så det är kul att få fara runt tillsammans.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

FAKTA: HOLY NOW
Medlemmar: Samuel von Bahr, Julia Olander, Ylva Holmdahl och Hampus Eiderström Swahn.
Diskografi: »Sorry I messed up« (EP, 2016) och »Please call me back« (EP, 2017).
Aktuella med: Albumet »Think I need the light« som släpps 27 april. Tredje singeln från skivan, »Tainted heart«, släpps 13 april.