"Känns som ett enkelt sätt att bidra"

Edvin Olofsson-Lalos, 1,5 år, var på plats för provtagning förra veckan.
– Vi blev tillfrågade om att delta i samband med rutinultraljudet, berättar hans mamma Kristina Lalos.


Forskningsprojektet Northpop förbereddes under fyra års tid innan forskningsteamet aktivt började gå ut och söka familjer som ville delta. Kristina Lalos och hennes man fanns bland de allra första tillfrågade och för henne var det självklart att ställa upp i studien.
– Det är jätteviktiga ämnen och det känns som ett väldigt enkelt sätt att bidra i de här frågorna. Man blir en pusselbit i att hitta både bakomliggande faktorer och framtida behandlingar, säger hon.

Sonen Edvin har nu hunnit bli 1,5 år och är därför en av de som kallats till Nus för uppföljande blodprovstagning. Förra veckan var han på plats på Forskningsmottagningen pediatrik/barn med mamma, storasyster Tuva och ett emlaplåster på handen.
Enligt mamma Kristina har det inte varit särskilt betungande att som förälder delta i studien.
– Mycket av provtagningen sker ändå i samband med BVC-besök, förklarar hon.

I dag ingår 1 600 familjer i studien, men målet är 10 000. Varje dag finns personal från Northpops forskningsteam på plats vid specialistmödravårdens mottagning för att fånga upp föräldrar som kommer dit för att göra det rutinmässiga ultraljudet under graviditeten. Teamet finns där för att informera om studien och svara på frågor.
Ungefär 60 procent av de tillfrågade tackar ja till att delta.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.