Låt vädret styra för en säker fjällvistelse

Påsken stundar, vilket betyder att många vallfärdar till fjällen för turer med skoter och skidor. För att de härliga utflykterna inte ska övergå till farliga situationer gäller det att tänka över säkerheten inför avfärd.
– Man får vara beredd att backa på drömturen man planerat, säger Johan af Ekenstam, Vindelfjällens fjällsäkerhetskommitté.

De närmaste dagarna strömmar turisterna till Västerbottens fjällvärld för en, förhoppningsvis, skön påskledighet. Plötsliga väderomslag och laviner kan dock förvandla fjällturer till riskfyllda situationer, så det gäller att tänka över säkerheten innan man beger sig ut.
– Jag tycker man ska försöka vara förberedd genom att titta på väderprognoser och välja tur efter ens egna färdigheter och vad omgivningen tillåter. Ett vanligt fel är att man gör upp sina planer och sedan är man inte beredd att kompromissa med dem om förhållandena är dåliga. Men man måste anpassa sig till naturen, säger Johan af Ekenstam.

JohanafEkenstam500

Johan understryker även vikten av att ha med sig rätt utrustning. Vad det innebär beror förstås på vilken aktivitet man ska ägna sig åt, men karta, kompass, spade och en vindsäck eller vindskydd är alltid en god idé att ta med.
– Man ska inte lita på att telefonen funkar på fjället, det kan saknas täckning. Men det är bra att ha med sig ett extra batteri eller en powerbank om telefonen dör.
Hur lavinläget kommer vara under påsken går inte att bedöma några dagar i förväg eftersom förhållandena ändrar sig snabbt. I Tärnaby och Hemavan har det varit stabila förhållanden under en lång tid – fram till förra lördagen. Förra veckan rådde en betydande lavinfara i Vindelfjällen vid Hemavan och Johan berättar att han sett nya laviner varje dag, vissa rätt stora. Under fredagen fick fjällräddningen åka till Gitsfjället i Borgafjäll för att undsätta två skoterförare som utlöst en lavin.
För att få reda på de aktuella lavinförhållandena tipsar han om lavinprognoser.se, som uppdateras varje kväll klockan 18. Ytterligare ett råd är att uppdatera sina lavinkunskaper.
– I dag har många ganska bra kunskaper och framför allt bra lavinutrustning. Men det vi ser är att man övar för lite med utrustningen – därmed blir den en form av falsk trygghet. Man borde nog öva mer med den.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tips för en trygg fjälltur
  • Välj rätt utrustning. Lär dig hur den fungerar före avresan.
  • Meddela färdväg och beräknad återkomst. Då finns det någon som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.
  • Anpassa turen efter vädret. Ta del av aktuella väderprognoser och respektera utfärdade fjällvädervarningar.
  • Följ markerade leder. Det minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden och gör det enklare att hitta.
  • Ta med karta och kompass. Se till att kartan är aktuell och att du har kunskap om hur en kompass fungerar.
  • Rådfråga erfarna människor. Ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat till människor som ofta vistas i fjällen.
Källa: Fjällsäkerhetsrådet