Sexårige Oskar testade annorlunda skolskjuts

Under förra veckan åkte sexårige Oskar Carlsson på Tomtebo cykeltaxi till skolan.
Hans familj var en av två utvalda att delta i pilotprojektet Umeekoride, en tjänst där tanken är att underlätta stressiga morgnar för barnfamiljer och samtidigt vara ett miljövänligt alternativ.
– En stor del av familjers transporter med barn sker när det är som mest intensivt, till och från skolan innan jobbet, säger Hanna Sinaie Johansson, Umeecoride.


Klockan är 7.40 när Hanna Sinaie Johansson svänger in på familjen Carlsson/Johanssons gata på Tomtebo. Det är en kylslagen fredag men hon har klätt sig varmt med täckbyxor, tjocka vantar och mössa under hjälmen. Även Oskar Carlsson ser ut att vara ordentligt klädd när han öppnar dörren och promenerar fram till Hanna och cykeltaxin.
Under veckan som gått har de lärt känna varandra i samband de tidiga cykelturerna till Oskars skola.
– Jag tycker att det har varit bra. Man får åka och så pratar man lite. Jag ställer en massa frågor och berättar vad jag har för frukt i ryggsäcken, förklarar han.
Det var Oskars mamma Linda Carlsson som gillade idén med miljövänlig skolskjuts för barn när den presenterades på sociala medier. Familjen nappade därför också på att låta sig vara testpilot för tjänsten, som än så länge bara är i startgroparna.
– Jag tyckte direkt att det lät helt fantastiskt. Att kunna underlätta lämningen och spara in den tiden samtidigt som det är något som barn uppskattar, säger Oskars pappa Albin Johansson.
Familjen har två barn som varje morgon ska lämnas på olika ställen, en på förskola och en på skola, och därför kan morgonbestyren bli lite extra stressiga. Samtidigt uppskattar föräldrarna den miljövänliga aspekten.
– Det är ju inget avstånd egentligen men det är lätt att man inte tänker på det och tar bilen, även fast bilköerna på morgonen är en mardröm. Det här blir en liten väckarklocka, säger Albin, som berättar att han sparat en kvart på morgonen under testveckan.
– Det har varit en jättebra vecka och det finns ju en trygghet också i dagens teknik, att man ser att barnen blir inloggade. Då vet man att barnet kommit fram och allt har gått bra.

Hanna Sinaie Johansson berättar att grunden till hennes företag Umeecoride är att hon vill underlätta för människor med sin vardagslogistik och transporter.
– En stor del av familjers transporter med barn sker när det är som mest intensivt, till och från skola innan jobbet.
Syftet med förra veckans pilotprojekt på Tomtebo är att se om hon kan erbjuda en tjänst till familjer. Som hon ser det kan det kanske innebära att föräldrar kommer iväg tidigare till jobbet och därmed kan komma hem tidigare till familjen, minska bilresorna och öppna upp för att även de vuxna hinner cykla till sina arbetsplatser. Dessutom minskar det antalet bilar under hämtning- och lämningstider, vilket ökar säkerheten för barnen. Hanna vill också vara med och skapa goda vanor tidigt för barnen.
– Forskning visar att vi mår bättre och presterar bättre av frisk luft och rörelse. Nu hoppas jag att det ska finnas mer intresse, om det gör det ska jag se över möjligheterna att utveckla en tjänst så det går runt för verksamheten.

Hur tänker du att tjänsten ska se ut?
– Min idé är att man betalar en avgift i månaden för att få sitt barn skjutsat till förskola eller skola varje morgon.
Under testveckan lånade hon en cykel av kommunen som har rum för fyra barn. Blir det en tjänst planerar hon att köpa en cykel som rymmer sex barn som är i åldern fyra till sju år.
– Finns det yngre barn som kan åka med sina äldre syskon kan det också fungera.

Hur har pilotprojektet gått?
– Det har gått väldigt bra. Barnen har tyckt att det är roligt. Jag gjorde hembesök innan för att träffa barnen och föräldrarna för att skapa ett förtroende. För det är ett stort förtroende att ta hand om deras barn.
Att hon lyckades tajma testet med årets kallaste vecka har inte varit något hinder. Ingen har klagat.
– Det blir lite smått äventyrligt, men går bra med rätt kläder och det finns filtar.
Det som väntar härnäst är en utvärdering med de två familjerna som testat cykelskjutsen. Sedan ska hon undersöka om ett tillräckligt stort intresse finns för att köra igång på riktigt.
Sara Lundvall
Elisabeth Glaas