Umeå tidning kan bli bäst i Sverige – igen

2015 vann Umeå Tidning pris vid Gratistidningarnas branschdag och blev Årets gratistidning. Nu finns chans att kamma hem priset igen. 
– Det är det finaste priset man kan få inom vår bransch, så det känns jätteroligt, säger Elisabeth Glaas, chefredaktör.


Förra veckan blev Umeå tidning nominerad till Gratistidningarnas branschdag i kategorierna Årets reportage och Årets artikelbild. Nu står även klart att tidningen fått en nominering inom Årets gratistidning.
– Det är det tyngsta priset i tävlingen eftersom det handlar om tidningen i helhet, och vi jobbar ju för att göra en bred produkt om det som händer i Umeå, säger Elisabeth Glaas.

I reportageklasserna har Umeå tidnings skribenter varsitt reportage om tre olika kvinnor nominerade.
– Det är roligt att tre reportage som handlar om kvinnor som har ett väldigt positivt engagemang i olika saker uppmärksammas, säger reportern Anna Bergman. 
– Jag har träffat så otroligt många människor genom åren, men jag kommer alltid att minnas skolmormorn Inger Sandström. Det är roligt att texten om just henne blev nominerat, säger reporter Sara Lundvall.
Den tidigare medarbetaren Johan Engmans bild av en man som badar isvak har också chans att ta hem pris.
– Den bilden är fantastisk. Riktigt skickligt tagen. Den förmedlar verkligen något, säger Elisabeth Glaas. 

Tävlingen avgörs i Stockholm i april.
– Nomineringarna betyder mycket, men alla som är med och tävlar vill ju vinna. Det är kul att bli boostad utifrån. Vi jobbar på och lyfter inte alltid blicken, och då är det roligt att uppmärksammas för det vi gör, säger Elisabeth Glaas.
De senaste tre åren har Umeå tidning vunnit pris vid Gratistidningarnas branschdag. 2015 i kategorin Årets gratistidning, 2016 för Årets sportreportage och 2017 för Årets foto. 
Johanna Lindqvist

FAKTA: Nomineringar
Årets gratistidning

"För gratistidningar i mellanstora städer krävs mer än geografisk relevans. Umeå tidning har antagit den utmaningen och satsat på rak klassisk nyhetsjournalistik, stark visuell identitet och en tydlig struktur. Resultatet blir en fullvuxen tidning som är lätt att navigera och lära sig att gilla."

Årets reportage – sport, kultur, nöje

SM i marsvin, text och foto: Anna Bergman
"Ett modigt utgjort reportage som visade att även ett obskyrt mästerskap kan ha läsvärde"
Supportern, text och foto: Elisabeth Glaas
"En varm skildring som gör det lättare att förstå supporterns lycka och kval."

Årets reportage – personporträtt
Skolmormor, text och foto: Sara Lundvall
"En varm skildring av en vardagshjälte, som ger läsaren hopp och en önskan om ett samhälle med fler skolmormödrar av denna kaliber."

Årets artikelbild
Isvaksbadare, foto: Johan Engman
"En på många sätt uppfriskande bild, som kombinerar händelse och komposition föredömligt."