Nytt Umeåprojekt ska få barn att röra sig mer

Projektet Change the game gör en ny satsning för att få barn att vilja och kunna röra på sig mer, både spontant och under mer ordnade former.
– Det här är ett försök att göra något nytt för att inaktiviteten bland barn ska minska, säger projektledaren Tom Englén.


Barn och ungdomar under 18 år behöver röra på sig minst 60 minuter per dag för att må bra, enligt Världshälsoorganisationen. I Sverige är det i dag bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna som är tillräckligt fysiskt aktiva. Med anledning av detta drar nu Change the game igång ett pilotprojekt i Umeå där pedagoger, ledare och föräldrar utbildas i att öka lusten och förmågan bland barn att röra på sig.
– Konsekvenserna av fysisk inaktivitet är att den psykiska ohälsan och andra hälsoproblem ökar bland barn. Trenden pekar åt fel håll och det är otroligt viktigt att vi vänder den, säger Tom Englén, projektledare hos Change the game.
Hittills har en handfull länder världen över börjat jobba för ökad physical literacy, rörelserikedom, hos barn. Det stora föregångslandet är Kanada och under utbildningen som hålls i Umeå i april kommer den kanadensiska professorn Dr Dean Kriellaars vara kursledare. Han ska undervisa pedagoger, idrottsledare och andra som deltar hur de kan lära barn aktiviteter och rörelse på ett kul sätt.
– Grunden i physical literacy är att om man lär sig en rad fysiska och motoriska rörelser får man ett större rörelsebibliotek och då ökar chansen att man rör på sig, säger Tom Englén.

Det aktuella pilotprojektet görs i samverkan med Sisu idrottsutbildarna och Umeå kommuns fritids- och skolförvaltning.
– Det handlar framför allt om att ge alla barn möjlighet att må bättre och förutsättningar för att prestera bättre i skolan, säger Fredrik Strandgren, strateg för grundskolan Umeå kommun, om varför de deltar i projektet.
Pilotprojektet testas först på Ersboda, Mariehem och Ålidhem. Att de valts ut beror enligt Strandgren dels på att de är områden där framför allt flickor rör på sig väldigt lite och dels att det enkelt går att hitta samarbetsformer mellan bland annat skola och föreningsliv. Redan efter första utbildningstillfället i april kommer deltagarna vara rustade för att börja motivera barn att röra på sig.
– Man kommer göra nya saker på idrottslektionerna och potentiellt göra saker på rasterna. Man behöver inte förändra schemat för det här, utan förändra de aktiviteter som redan finns. Barn måste få alternativ till att kolla i sin Iphone – det är ingen hållbar väg, säger Fredrik Strandgren.

När pilotprojektet genomförts i stadsdelarna är planen att sprida rörelserikedomen till övriga Umeå och andra kommuner i landet.
– Det är kul att vara först i Sverige, men samtidigt läskigt eftersom det innebär att vi kommer göra flest misstag, konstaterar Tom Englén.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.