Maria fick kämpa sig till operation

Efter att ha fött sitt andra barn drabbades Maria Bergmark av rektusdiastas, alltså separerade magmuskler. Hon har nyligen opererats och är äntligen på väg tillbaka.
Nu satsar hon på att öka medvetenheten kring den här skadan och har även startat en mammaklubb med fokus på att hjälpa kvinnor bygga upp sin kropp efter en graviditet.
– Eftervården är katastrofal i Sverige, säger hon.


Maria Bergmark driver sedan några år tillbaka en egen yogastudio Öst på stan. Hon har en bakgrund som dansare och har alltid tränat på hög nivå. Men efter att hon fött sitt andra barn 2011 hände någonting med magmuskulaturen som gjorde att hur mycket hon än tränade återfick hon ingen styrka i magen.
– Jag såg gravid ut två, tre år efteråt och hade fått en ordentlig putmage. Från början var jag så slapp i bäckenbotten att jag inte märkte problemen med magmuskulaturen. Jag hade ju ingen kontakt med mina magmuskler, berättar hon.

Det var först efter att ha deltagit i en tredagarskurs för träningsinstruktörer hos en kvinna som specialiserat sig på mammamage-träning som Maria förstod att nog troligtvis led av rektusdiastas, delade magmuskler. Hon kunde få in en hel knytnäve i mellangärdet och hade inget magstöd överhuvudtaget, vilket blev extra tydligt när hon utövade vissa yogaövningar.
– Innan hade jag bara blivit bortviftad av vården när jag sökt hjälp. Jag fick liksom bara rådet att gå hem och göra situps, men den tredje gången jag uppsökte läkare på värdcentralen krävde jag en remiss till Ulf Gunnarsson (professor i kirurgi som forskat om delade magmuskler reds.anm.).
När hon väl fick träffa Ulf Gunnarsson gick det snabbt att få rätt hjälp.
– Han ställde frågor och undersökte mig och sa sedan att det var en solklar delning. Att jag aldrig skulle kunna träna upp mig utan en operation.
Maria anser att det är tack vare att hon själv sökt information och varit påstridig som hon i slutet av förra året till slut fick genomgå en operation på Lycksele lasarett.
– Eftervården är katastrofal i Sverige. Jag har mött jättemånga specialister på kvinnokliniken och där har det inte ens varit tal om att mina problem kunnat bero på separerade magmuskler. De pratar bara om bäckenbotten, förklarar hon.
När vi träffas på Umeå spa hälsocenter, där Maria via sitt yogaföretag nyligen startat »Mammaklubben«, bär hon en kraftig korsett som stöd efter operationen.
– Jag mår jättebra nu och det har läkt jättefint, men det tar ett år innan man vet om det här helt okej. Det som känns skönare är att jag ser att magen sitter ihop nu.

En av anledningarna till att hon valt att dra igång en klubb för mammor är skapa en plats där de kan komma i kontakt med instruktörer som är specialiserade på mamma-magar och bäckenbottenträning.
Det handlar om att ge förutsättningar att komma igång med träning efter graviditet och förlossning. Även om deltagarna inte lider av samma typ av skada som Maria opererats för, så ser hon en chans att öka medvetenheten och samtidigt fånga upp kvinnor med någon form av allvarligare problematik efter en förlossning.
– Vi informerar om rektusdiastas och det är viktigt att det är öppet med frågor. De flesta har ju inte problem, men man ska veta om att rektusdiastas finns och kanske kollar om man har problem. Vi jobbar mycket med att hitta de djupa magmusklerna och eftersom vi är få i gruppen ser jag de som inte hittar, säger hon.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: "De som inte opereras har ungefär lika dålig livskvalitet som en reumatiker"