Se en tv-serie under påskhelgen

Det är långt ifrån alla som har påsklov, men om det är så att en lite längre ledighet väntar – varför inte passa på att se den där tv-serien du hört så mycket om?
Umeå tidnings Sara Lundvall guidar dig bland alla nya och gamla serier i streaming-djungeln.


Big little lies
I rollerna: Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Alexander Skarsgård m. fl.
Se den på: HBO Nordic
Det sista avsnittet, en riktig nagelbitare, släpptes för bara någon vecka sedan. Det innebär att hela mini-serien nu går att sträck-se i ett huj för den hugade. Alexander Skarsgård är ärkesvinet i detta drama om till synes perfekta mammor i norra Kalifornien. Intriger, barnsligt tjafs och mörka ryggsäckar utmynnar i en berättelse om styrkan i kvinnlig vänskap.

the jinx

The Jinx
Se den på: HBO Nordic
Egentligen ville jag tipsa om true crime-serien »The staircase«, förlaga till »Making a murdurer«, men tyvärr har SVT play plockat bort alla avsnitt. Fast The Jinx är också bra, för att inte säga fantastisk. Fastighetsmiljonären Robert Durst misstänks för att ha mördat sin fru. Utan en kropp, utan mordvapen och utan uppenbart motiv gick Durst fri. HBO-
dokumentären lyckas dock fånga något alldeles enastående. 

innanvidor 2017 e01 9306 jpg

Innan vi dör
I rollerna: Mari Richardsson, Adam Påsson m. fl.
Se den på: SVT Play
Gillade du »Bron« och »Gåsmamman«? Då kommer du att älska »Innan vi dör«, en av de bästa svenska kriminalserierna någonsin. Om man bortser ifrån märkligt polisarbete och karaktärer vars motivation går att ifrågasätta, så är det här en välskriven och tät historia. Galet spännande om en gangsterfamilj som infiltreras. 

SixFeetUnder

Six feet under
I rollerna: Peter Krause, Frances Conroy, Michael C. Hall m. fl.
Se den på: HBO Nordic
Det sista avsnittet av den här fem säsonger långa serien är någonting många fortfarande pratar om. Vi fans var golvade i flera dagar hösten 2005 – så vackert och ödesmättat. »Six feet under« har en särställning som unik upplevelse, en riktig favorit. Handlar om en familj som driver en begravningsbyrå. Om du inte sett den – gör det. 

divorce

Divorce
I rollerna: Sarah Jessica Parker, Thomas Hayden Church m. fl.
Se den på: HBO Nordic
I den vinterklädda villaförorten har relationen frusit fast mellan Frances (Sarah Jessica Parker) och hennes make Robert (Thomas Hayden Church). I samband med att en väninnas 50-årsfest urartar förklarar Frances att hon vill skiljas, eftersom hon inser att hon vill »rädda sitt liv medan hon fortfarande bryr sig om det«. Lysande komik med drypande bitterhet. Fantastiska skådespelare.

les revenants 3

Gengångare (Le Revenants)
I rollerna: Anne Consigny, Frédéric Pierrot, Céline Sallette m. fl.
Se den på: Netflix
I en liten fransk bergsby börjar människor som sedan länge varit avlidna dyka upp igen. De ser ut som vanligt och tycks vilja ta vid där de slutade, men var kommer de ifrån och hur ska närstående hantera deras återkomst? Otroligt gripande, obehagligt och oförutsägbart. I alla fall första säsongen. Se dock till att inte leta er fram till den amerikanska re-maken. Det franska originalet ska det vara. 

happy valley

Happy Valley
I rollerna: Sarah Lancashire, Siobhan Finneran m. fl.
Se den på: Netflix
Sarah Lancashire är fenomenal i rollen som den tuffa poliskommissarien Catherine Cawood. Catherine är välkänd i den lilla småstaden där fylla och droger är vardag, men där också riktigt ruskiga saker kan inträffa. I den här utmärkta brittiska kriminalserien kombineras utredning av brottsfall med diskbänksrealism och ett väl utvecklat persongalleri. Välgjort, spännande och engagerande.

mhs

American Horror Story
I rollerna: Jessica Lange, Kathy Bates, Angela Bassett m. fl.
Se den på: Netflix
Skräckfilms-estetiken är maxad i den här lite galna serien. Handlingen går inte egentligen att beskriva då en ny historia berättas för varje säsong. Ensemblen är däremot i stort sett densamma, vilket gör att man får känslan av att följa en liten teatergrupp som gör olika uppsättningar. Det är extremt underhållande att se skådespelare som Jessica Lange få chans att spela ut och ha riktigt roligt med olika färgstarka karaktärer. Det här kan dock ge sömnsvårigheter. 

the affair

The Affair
I rollerna: Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney m. fl.
Se den på: HBO Nordic/Netflix
Ännu en favorit. Ineldningsvis en kärleksaffär berättad ur två människors olika perspektiv. Författaren Noah Solloway har skrivkramp, är gift och har fyra barn när han möter den olyckliga servitrisen Alison Lockhart. Fantastiska skådespelare gestaltar komplicerade karaktärer. Så nära en riktigt bra roman man kan komma. 

freaksandgeeks

Nollor och nördar
I rollerna: Linda Cardellini, James Franco, John Francis Daley m. fl.
Se den på: Netflix
Saknaden efter norska Skam är stor, så stor. Men i väntan på säsong fyra kan det vara läge att se om den här välgjorda amerikanska komediserien i high school-miljö. En riktig kvalitetsserie från 1999 som tar avstamp i plugghästen
Lindseys liv när hon plötsligt börjar umgås med skolans coolaste gäng. Många blivande storstjärnor fick ett genombrott med »Freaks and geeks«, bland andra James Franco. Även Seth Rogen syns i en biroll, samt Jason Segel. 

Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.