Iklär sig för stor gangsterkostym

Recension av filmen Live by night som har premiär på bio i dag.


Bio
Live by night
Regi: Ben Affleck
I rollerna: Ben Affleck, Elle Fanning, Zoe Saldana Brendan Gleeson m.fl.
Betygsfglar2

Ben Affleck spelar inte bara huvudrollen i gangsterdramat ”Live by night” utan har även skrivit manus, producerat och står för regin. Förlagan är Dennis LeHanes roman vid samma namn och det här är duons andra samarbete efter ”Gone baby gone”, som kom för tio år sedan och ju fungerade hyfsat fint som film.
Den här gången känns det dock som om Affleck tagit på sig en alldeles för stor dubbelknäppt kostym och möjligen skymmer också gangsterhatten sikten en aning.

Vi får lära känna den irländsk-amerikanske polissonen Joe Coughlin (Affleck) som återvänder till sin hemstad Boston efter att ha brutits ned som soldat i första världskriget. Eftersom han inte längre vill ta order från någon ägnar ha sig åt att råna banker tillsammans med två kumpaner. Ett förhållande med flickvännen till en fruktad gangsterboss visar sig vara förödande för hans planer att slippa gå någon annans ärenden och han dras in i ett storkrig mellan två rivaliserande gäng. Kulorna viner friskt under biljakter med smaldäckade 1920-talsfordon och genren trogen chockskjuts folk mitt i en konversation, men mellan pistoltunga actionscener står dramatiken kring huvudkaraktären i centrum. Spänningsmomenten bygger på att vi ska känna med Coughlin, förstå honom och intressera oss för hans liv. Rent intellektuellt är det lätt att förstå varför han agerar som han gör (även om det är uppenbart att han kunnat göra helt andra livsval) och för att det inte ska missas används en dramatiserande berättarröst, men Afflecks uttryckslösa ögon och stela kroppsspråk gör det svårt att bry sig. Han är en good guy som blivit en bad guy och frågan är om han är tillräckligt grym för att vara en riktig gangster. Den inre konflikten fungerar säkert betydligt bättre i romanform liksom den överväldigande mängden av olika intriger. Det är tydligt att siktet är inställt på att göra en storslagen och episk gangsterfilm, men det landar i ett småputtrande livsöde vars dryga två timmar känns långa som en mini-serie. ”Live by night” är inte den blivande klassiker den så gärna vill vara.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.