Blunt är smärtsamt bra

Recension på biofilmen "Kvinnan på tåget" som har premiär i veckan.

Bio
Kvinnan på tåget
Regi: Tate Taylor
I rollerna: Emily Blunt, Haley Bennett, Rebecca Ferguson m fl.
Betygsfglar4

Varje dag tar Rachel tåget in till New York och varje resa fantiserar hon om livet hos ett till synes perfekt par vars hus tåget passerar. Ett liv som kunde ha varit hennes då hon tidigare bodde på samma gata i ett liknande hus innan sorg och alkoholism gjorde att hon förlorade hus och man till en annan kvinna. Men en dag när Rachel passerar huset ser hon någonting som upprör henne och hon bestämmer sig senare för att kliva av tåget för att lägga sig i. Därefter händer någonting hemskt. Rachel vaknar upp nedkissad, nedkräkt och blodig, en person saknas och polis ställer frågor som Rachel inte kan svara på. Hon var för full, hon minns inte. Vad har hänt?

"Kvinnan på tåget", som bygger på Paula Hawkins succéroman med samma namn (som jag inte har läst), berättas ur tre kvinnors perspektiv vid olika tillfällen. Rachel, Megan (kvinnan som betraktas från tåget) och Anna (kvinnan som ersatte Rachel och som nu mer eller mindre blir trakasserad av henne). Tillsammans lägger de pusslet som förklarar händelserna den där dagen på ett väldigt effektivt och engagerande sätt. Det är inget lättlöst mysterium för åskådaren då man aldrig känner att man kan lita på vad som berättas och regissören Tate Taylor skapar effektivt en obehaglig stämning med kameran ständigt klaustrofobiskt nära personerna.

Även om historien berättas av tre kvinnor så drivs den främst av alkoholiserade Rachel som spelas fantastiskt bra av Emily Blunt. Hon är så ledsam och trasig att det gör ont att skåda. Hon är dock den enda som man riktigt får lära känna och bry sig om. Alla andra porträtt blir rätt tunna i jämförelse trots att skådespelarna, däribland svenska Rebecca Ferguson, gör stabila insatser. Slutet lämnar också en del att önska då det efter en lång och snygg uppbyggnad känns lite standard. Man hade velat ha lite mer originalitet. Men i det stora hela är "Kvinnan på tåget" en bra och snygg thriller som lyfts lite extra av en makalöst bra Emily Blunt vars insats med all säkerhet kommer att belönas med en Oscarnominering.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.