Affleck lyckas med att underhålla

Recension på biofilmen "The Accountant" som har premiär under fredagen.

Bio
The Accountant
Regi: Gavin O'Connor
I rollerna: Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons m fl.
Betygsfglar3

Vill man göra sig lustig kan man säga Ben Affleck är som gjord för att spela Christian Wolff i thrillern "The Accountant". En autistisk redovisningskonsult med få känslouttryck och monotona repliker. Men någon slags sanning ligger det trots allt i det, för Affleck gör en bra roll här.

Wolff är dock mer än bara en redovisningskonsult. Efter att ha blivit hårt drillad av sin far under uppväxten är han nu i vuxen ålder inte bara ett ett matematiskt geni utan även ett livsfarligt vapen. En kombination som gjort att han lyckats hålla sig i vid liv trots att han bär på mängder av hemligheter efter att ha hjälpt några världens farligaste organisationer att fiffla med sin bokföring. I ett försök att ligga lågt tar sig han sig dock an en hederlig klient vars unga revisor Dana (Kendrick) har hittat oegentligheter i bokföringen. Men det nya jobbet tar även det en våldsam vändning och efter att tidigare bara ha hjälpt sig själv får han nu andra att oroa sig för. Och om inte det vore nog så är även Finansdepartementets brottsdivision honom på spåren.

Det är mycket i "The Accountant" som är ologiskt eller som väcker frågor som aldrig besvaras. Det allra mesta om man ska vara helt ärlig. Hur autismen får Wolff att bete sig på ett visst sätt ena sekunden men andra inte, varför han gett sig in på den brottsliga banan och vad han egentligen gör, varför han utmålas som hjälte trots att han fifflar och mördar och mycket mer. Men Affleck underhåller, birollerna är stabila, actionscenerna är många och snygga och fram till det väldigt platta slutet är det så pass spännande att jag kan ha överseende med att "The Accountant" egentligen inte är någonting annat än en ologisk "Bourne"-wannabe. Jag kan stänga av hjärnan och bara bli underhållen. Att på så vis lyckas finta sin publik är en bedrift som trots allt inte ska underskattas.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.