Underhållande ögongodis

Recension på biofilmen "Doctor Strange" som har premiär under fredagen.

Bio
Doctor Strange
Regi: Scott Derrickson
I rollerna: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor m fl.
Betygsfglar3

Stephen Strange (Cumberbatch) är en lysande men självcentrerad hjärnkirurg. Efter en våldsam bilolycka skadar han dock sina händer vilket leder till att han inte längre kan utöva sitt yrke och därmed förlorar han hela sin identitet. Han vägrar dock att acceptera sitt öde och efter ett samtal med tidigare förlamad man som mirakulöst tillfrisknat tar sig Strange till Nepal för att bli helad av en mystisk kvinna. Kvinnan är dock mycket mer än en helare och en värld full av magi och alternativa verkligheter öppnar upp sig för Strange som mot sin vilja dras in i en kamp mot mörka makter.

"Doctor Strange" är den senaste Marvelhjälten att ta steget från serietidning till bioduken och den gör det med en imponerande skara skådespelare. Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor och Rachel McAdams väger tungt. Dessutom har vi nordisk representation i form av Mads Mikkelsen som spelar sammanbiten skurk. Filmen kan också stoltsera med väldigt snygga effekter och imponerande fantasirikedom. Byggnader som vänder in och ut på sig själva och magifyllda kampscener i högt tempo.

De fina skådespelarna kan dock inte skaka liv i filmens tunna karaktärer. Alla är mer eller mindre tråkiga, Doctor Strange inräknad vilket känns lite snopet. Man försöker lätta upp med lite humoristiska inslag i sann Marvel-anda men det funkar i ärlighetens namn sådär. Skämten är trötta och faller allt som oftast platt. Jag drog inte på smilbanden många gånger. Om man har sett andra Marvel-filmatiseringar är även uppgörelsen på slutet en ganska tröttsam historia. Utan att avslöja allt för mycket kan jag säga att man har sett det förut. Så det finns med andra ord saker att gnälla på. Men nöjer man sig med snygg, tempostark action och inte mer, då sitter "Doctor Strange" väldigt fint.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.