Will Griggs är EM:s största stjärna

Sportkrönika i Umeå tidning vcka 26. 

Åttondelsfinalerna i fotbolls-EM är färdigspelade och vi har kvartsfinalerna klara när du läser det här. Men vad har vi då sett när ett helt gruppspel och åttondelsfinalerna är färdigspelade? Ja, vi har sett ett målfattigt EM som frustrerat många, men som charmat minst lika många. I mina ögon finns det många utropstecken så här långt och de tre största handlar om två fotbollsgiganter i Frankrike och Tyskland, men framför allt, en nordirländsk division III-spelare som inte spelat en enda minut i hela EM. Men vi kommer till det.

Tyskland går som den maskinen som de alltid brukar vara och trots att de inte har producerat överdrivet mycket mål så har de ännu inte släppt in ett enda mål i turneringen. De känns just nu som den solklara favoriten, men för att nå en final så måste de utkämpa duell mot andra giganter. Faktum är att när Tyskland blev klara för kvartsfinal så stod de inför ett möte med de lagen som de åkt ut mot i de fyra senaste mästerskapen som de inte har vunnit. 2012 och 2006 mot Italien och 2008 och 2010 mot Spanien. Den kvartsfinalen och ett möjligt möte med värdnationen Frankrike är det som kan stoppa ett otroligt starkt Tyskland i min mening. Men trots att vissa lag har imponerat så har det här EM:et haft alldeles för många matcher där det varit lågt tempo och chansfattigt. Nu börjar det dock dra ihop sig och allt ställs på sin spets. Det bästa har vi mest troligt inte sett ännu. Och som den engelska före detta landslagsstjärnan Gary Lineker en gång sa: ”Fotboll är ett enkelt spel. 22 personer jagar en boll i 90 minuter och i slutet vinner alltid Tyskland.”

Nu till fotbolls-EM:s största charmhistoria. En nordirländsk anfallare, till vardags i division III-laget Wigan i England (kvalificerade för andraligan, Championship), som inte fick spela en enda minut i EM har blivit mästerskapets mest omtalade person. Will Griggs on fire har blivit en låt som ljudit från majoriteten av alla lags fans i hela EM. Den har ekat fram på gator, torg och barer i hela Frankrike och när mästerskapet summeras så kommer i alla fall jag aldrig att glömma att EM:s största stjärna spelade i division III och rörde aldrig bollen. Will Grigg´s on fire. Your defence is terrified.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.