2000-talets Larry Bird mot Magic Johnson

Sportkrönika i Umeå tidning vecka 25.


Natten till måndag spelades en av de största basketmatcherna i modern tid. Sitter du nu inte uppe varje natt och ser NBA-basket så ska du få en snabb resumé. 
Sporten har haft några enorma dueller mellan individuella stjärnor och rivalmöten som till exempel Magic Johnson mot Larry Bird, Michael Jordan mot resten av världen och numera Steph Curry och hans Golden State Warriors mot Lebron James och Cleveland Cavaliers. 
Golden State Warriors har under årets säsong slagit rekord genom att vinna 73 av 82 grundseriematcher, en bedrift som inget annat lag tidigare mäktat med i NBA. De har dessutom hela ligans unisona MVP i Steph Curry, men i finalen har Lebron James dominerat stort. James spelar sin sjätte raka NBA-final och för andra året i rad fick stå öga mot öga mot sin största rival.

Det blev exakt så bra som vi alla hade hoppats på. Världens två bästa lag, sportens två största stjärnor, en sjunde och helt avgörande match om vem som skulle bli mästare. All idrotts ryggrad stod på spel, vinna eller försvinna. Jag älskade varje minut. 
Cleveland har väntat i 50 år på idrottslig framgång. Inte sedan stadens amerikanska fotbollslag, Cleveland Browns vann mästerskapet 1964 har Clevelandborna fått fira ett idrottsmästerskap, men nu fick hela staden fira tack vare att stadens största spelare och ikon, Lebron James, lett laget till en NBA-titel mot giganterna från Golden State. 
Två år i rad har de duellerat i en NBA final och det var knappast sista gången de möttes på toppen heller. Hela dramat var välspelat, dramatiskt och stjärnfyllt. Världens två bästa spelare just nu formar lite av 2000-talets egna rivalfinaler likt klassikerna vi kan läsa om sedan sportens begynnelse. 

Basketen älskar Steph Curry och Lebron James, inte bara för att de säljer sporten utanför USA:s gränser på ett helt annat sätt, som sporten inte lyckats med sedan Michael Jordan-eran. Men de älskar dem också för att vi får bevittna historia. Helgens match kommer att bli ihågkommen som legendarisk. Lebron James och Steph Curry är det redan.
Lars Lindberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.