Oumbärliga tips från coachen

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 3 2018.


I år fyller jag jättemånga år. Jämnt och allt. När mina föräldrar hade sina kalas för den ålder jag nu ska inträda i tänkte jag att de var ungefär lika gamla som Gandalf i Sagan om ringen. Overkligt att jag snart är där. Men klokare har jag ju givetvis blivit under alla dessa år. Därför tänkte jag nu kära läsare dela med mig av några livsvisdomar för att ni ska få ett bättre liv.
  •  Spara inte pengar. Tänk på pensionen, lägg undan till något som du ska göra om sju–åtta år blablabla. Vad är mer själsdödande? Lev här och nu säger jag. I morgon kan du ligga i jorden på grund av sjukdom, olycka eller att Donald Trump råkade trycka på kärnvapenknappen efter en blöt kväll. Och sex fot under har du inte så stor nytta av dina sparpengar, tro mig. Så, om du har chansen, ta den där extra ölen, köp den där dyra jackan, åk på den där resan.
  •  Strunta i räkningar. En gång läste jag en biografi om den walesiske poeten Dylan Thomas. Han hade för vana att slänga räkningar i papperskorgen i stället för att betala dem. Dylan är kanske inte någon förebild om du vill leva länge, han var alkoholist och dog vid 39 års ålder, men hans attityd till fönsterkuvert känns ändå eftersträvansvärd.
  •  Se på Seinfeld. Det är inte alltid så kul att leva. Ofta ganska långtråkigt faktiskt. Du behöver piggas upp lite nu och då. Den klassiska sitcomen Seinfeld är fortfarande svinrolig. Och funkar toppen i mobilen. Om du följer costanzagrams och kramerdaily på instagram kan du se korta episoder med två av seriens roligaste karaktärer flera gånger per dag. Perfekt om du till exempel fastnar i ett sömnigt jobbmöte.
  •  Skaffa hund. Hundar är trofasta, ger bra vardagsmotion och är mysiga att ha i soffan när du tittar på senaste avsnittet av The Crown. Du kommer också spricka upp i ett leende varje dag du kommer hem från jobbet och hunden då alltid är den gladaste varelse du någonsin stött på.
  •  Undvik Beatles-män. Uppmärksamma läsare känner till definitionen. Det handlar alltså inte om bandet Beatles (fin poporkester) utan om en speciell typ av män som kombinerar ett mansplainande beteende med att oavbrutet – ofta mixat med lite skryt om sina egna glory days – vifta med »Det var bättre-förr-flaggan«. Tyvärr är dessa män ofta besatta av den mycket kända Liverpool-gruppen. Synd för Beatles, men jag måste ju varna er. Så fort dessa män kommer i er väg, vänd om och spring åt motsatt håll. Annars suger de snabbare än du hinner säga She loves you yeah yeah yeah all livslust ur dig.
Jag har naturligtvis fler livscoach-råd, men de får inte plats här. Håll till godo med dessa så länge. Jag önskar er all lycka på den vingliga färden mot ålderdomen.
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.