Mitt julklappstips till er

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 51.


Visst hör väl spöken och jul ihop? Med (förhoppningsvis!) snö som sakta faller ner utanför fönstret och lagom mysbelysning, så kan fantasin eggas och skuggor få liv. När katten plötsligt gör ett utfall mot något i luften bara hon kan uppfatta, så börjar åtminstone jag fundera över vilka fler som finns i lägenheten.
Det finns några klassiker i genren jul-
spökhistorier, den mest självklara är Charles Dickens »En spökhistoria vid jul« som handlar om den snåla och ensamme Ebenezer Scrooge som blir hemsökt av olika vålnader på grund av sitt beteende. En annan klassiker, som också ibland kallas världens bästa spökhistoria, är Henry James kortroman »När skruven dras åt« som innehåller både guvernanter och föräldralösa barn, och vilka fler ingredienser behövs egentligen? En mer modern klassiker är, enligt mig, Stephen Kings »Varsel«, med en familj på ett öde hotell i Klippiga bergen, omgärdade av snöstormar och med spöken i varje vrå, tyvärr också i huvudpersonens huvud.
Nu har jag precis läst Sara Bergmark Elfgrens nya ungdomsroman »Norra Latin«. Hon skrev den fina och mycket spännande »Cirkeln«-trilogin tillsammans med Mats Strandberg och »Norra Latin« är hennes första soloprojekt efter det. »Norra Latin« är en perfekt spökhistoria av många anledningar.

Den utspelar sig under ett läsår så julen är inte central på så sätt, men platsen är klassisk: en teaterlinje på en anrik gymnasieskola med en kuslig historia. 15-åriga Tamar har haft teaterdrömmar sedan hon var barn och flyttar från Östersund till Stockholm för att äntligen få göra det hon vill. Clea är en redan känd skådespelare från innekretsar i huvudstaden som också börjar på samma gymnasieprogram. De är tonåringar med allt vad det innebär; osäkerhet, kärlekstörstande, med drömmar om en ljus framtid. Men som på många skolor finns där hierarkier och utanförskap. Det finns gäng och det finns skvaller. Romanen växlar mellan Clea och Tamar, så lite i taget får läsaren ledtrådar om vad som händer med dem, och vad som händer utanför deras kontroll. En historia sprids till de nya eleverna om en gammal elev som plötsligt försvann under en Shakespeare-föreställning, och det visar sig att några tidigare elever har mystiskt omkommit. Författaren visar lika stor medkänsla och respekt för unga människor som i »Cirkeln«, det är omöjligt att inte bry sig om Clea men framförallt Tamar som lämnat det trygga livet i Jämtland för ett helt nytt liv i Stockholm. »Norra Latin« är mitt julklappstips till er. God jul!
Katarina Gregersdotter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.