Body horror – framtidens träningsmetod?

Nöjeskrönika i Umeå tidning vecka 44.


Hur tränar du bäst din arma kropp? Kanske genom att gå på skräckfilm. Låter det konstigt? Häng med så ska jag förklara.
Min dotter har nyligen fyllt 15 och får alltså nu helt lagligt gå på barnförbjudna filmer på bio. Även om den här gränsen i Youtubetider inte är lika mytomspunnen för dagens tonåringar som den var för mig och mina kompisar känns det ändå lite stort. Givetvis ska vi gå tillsammans för att fira detta fina. Och givetvis ska hon få välja film. Och givetvis väljer hon… Det, en skräckis baserad på Stephen Kings roman, där Bill Skarsgård spelar en superläskig clown som äter barn. Till saken hör att jag inte sett en skräckfilm sedan högstadiet, helt enkelt för att jag inte har nerverna för det. De få gånger jag testat hemma de senaste åren har jag gömt mig bakom soffan och slagit av innan filmen ens har börjat.
Men har min dotter nu fyllt 15 och har jag nu lovat henne så får jag stå mitt kast.
Precis innan är jag ändå rätt lugn. Jag rullar frasen »det är ju bara en film« i huvudet gång på gång. Vi tar en plojig Instagrambild framför filmaffischen. Skön stämning. Kommer gå bra det här.
Så börjar filmen. Och ett av det här årets svettigaste träningspass för min del. Under de drygt två timmar som den dansade mördarclownen Pennywise sätter skräck i småstaden Derry på vita duken flyger jag upp och ner i fåtöljen, åmar mig på golvet, står på knäna med händerna för ansiktet, kramar min dotters hand hårt och kastar mig ömsom på min dotter, ömsom på min andra biosalongsgranne.

När eftertexterna rullar är jag helt utpumpad och övertygad om att jag kommer drömma mardrömmar om kannibalclowner i resten av mitt liv. Min dotter verkar lugnt ha tagit in filmens gastkramande scener, tittar roat på mig och frågar: »Hur är det pappa?« Jag pustar ut och lyckas göra tummen upp.
Med lite distans till denna upplevelse, som svårligen kan kallas njutbar, inser jag att jag hittat en ny träningsmetod. Om du liksom jag är sjukt lättskrämd och har svårt för exempelvis Body pump, Body combat och andra vanligt förekommande midjemåttsminskare – alla pass jag kört i grupp på gym har känts lite som nordkoreansk truppgymnastik där den stora massan följer den stora ledaren, så jag avstår mer än gärna – kan jag nu rekommendera den alternativa träningsformen Body horror.
Lös biljett i kassan till valfri skräckfilm, ta plats i biomörkret – och känn hur kalorierna rasar. Tycker du bio är dyrt? Body horror funkar nästan lika bra hemma. Många streamingtjänster erbjuder lämpligt material. Tyvärr har Body horror en tråkig bieffekt. Du kommer inte att kunna sova på några veckor.
Nils Fredriksson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.